Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

"Nikada nećemo zaboraviti svoje poginule suborce"

DOMOVINI VJERNI: Obilježena 26. obljetnica akcije Maslenica
 
Novigrad
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Dana 9.2.2019. obilježena je 26. obljetnica akcije Maslenica.

 

U Novigradu su se tih slavnih događaja prisjetili i odali počast svim poginulima tijekom akcije predstavnici Udruge 2.gbr Gromovi, Crne Mambe, veterani Primorsko-goranske županije, Vange, 145. brigada, Udruga roditelja i udovica poginulih iz Zadarske županije, obitelji poginulih 2.gbr, predstavnici gradova, županija, općina i drugi.

...

"Pripadnici taktičke grupe 2.gbr formirani od 'Crnih Mambi' u toj akciji dali su veliki doprinos i s ponosom već dugi niz godina obilježavaju ovu obljetnicu uz sjećanje na poginule suborce, koje nikada neće zaboraviti", kazao je Ivica Šafarić Ninja, predsjednik Udruge ratnih veterana Domovinskog rata 'Crne Mambe', uz pozdrav svim Hrvatima domoljubima "Domovini vjerni!".

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Kakva je borba uslijedila tog 11. siječnja, svjedoči Ivica Šafarić Ninja

 

Na teren Novigrada pošao je kao dozapovjednik 1. satnije 1. bojne. Pogibijom zapovjednika Dragutina Naglaša preuzeo je satniju, bio lakše ranjen. Konačno, i on je teškim ranjavanjem izbačen iz borbe:

Moja satnija je brojala četrdeset i osam ljudi. Nas dvadesetak u skupini smo se razdvojili i krenuli prema Pedićima…Rasporedio sam ljude u klin, polako smo se kretali. Nismo krenuli dvjesto metara, naletili smo na njih… Što sada? Vidimo da nazad ne možemo, naprijed ne možemo. Rasporedili smo se da udarimo sa svim raspoloživim sredstvima. Došli smo na nekih 20-30 metara od njih i dok smo spazili to more vojske, ja sam zaustavio svoje i dao znak za raspored, ispucao Zolju, a ostali su svi počeli rafalno po njima tuči. Mi smo ispraznili okvir, oni su tako snažno i brzo uzvratili da je to bilo strašno… To je bilo strašno! Poslije smo našli oznake da su tamo bili Arkanovci, Vukovi s Vučijaka, pa Kninđe i ne znam koje sve postrojbe… Bez zaštite u čistom kamenjaru, kršu, sve to leti, ja ne znam kako smo opstali! Vratili smo se tih nekih dvjesto metara od polazne točke, od asfalta i zone… Linija je bila katastrofa. Probijali su nam šifre koliko god ih mi mijenjali tako da je vezu jako bilo teško sa zapovjedništvom dobiti… Također, vidjeli smo da su jako precizno počeli tući po našoj polaznoj točki sa minobacačima. Povukli smo se nekih stotinjak metara od ceste i izbjegli taj val koji je prošao uz nas tako da moja skupina tad nije imala nijednog stradalog. Kako nisam mogao dobiti vezu, krenuo sam u zapovjedništvo, vidjeti što, kako dalje… Tu sam naišao na drugu skupinu moje satnije, Naglaša i dečke, ležali su raskomadani na cesti… Došli smo do zapovjednika i onda smo dogovorili, da iz boka probamo naprijed prema Baždarićima, gdje su se već tukle druge dvije satnije.

U drugoj skupini 1. satnije 1. Bojne, koja je napadala tim pravcem poginuo je zapovjednik satnije Dragutin Naglaš i zapovjednik voda Vlado Brebrić. Drugi zapovjednik voda, Ivica Mužić preciznim pogotkom minobacača teško je nastradao.

Protunapad je plaćen visokim gubicima pripadnika 2. GBR, ali osim što su se stekli uvjeti i vrijeme za reorganiziranje obrane Novigrada, istovremeno su i protivniku naneseni iznimno visoki gubici.

 

 

Foto: DPCM/Ladislav Smoljan

Autor: DPCM/Lorena Tulić

Izvor: DPCM

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja