Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima

18. obljetnica smrti generala Červenka
 
Červenko
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Povodom obilježavanja 18. obljetnice smrti stožernog generala Zvonimira Červenka, izaslanstvo Glavnog stožera Oružanih snaga RH predvođeno generalom Željkom Živanovićem položilo je u petak, 15. veljače 2019. vijenac i zapalilo svijeće na njegovom grobu u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 

Stožerni general Zvonimir Červenko rođen je 13. studenoga 1926. godine u Prijepolju, Srbija. General Zvonimir Červenko vojnu karijeru započeo je kao polaznik Dočasničke škole Ratne mornarice u Divuljama u Splitu.

...

Vojno školovanje nastavlja na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu gdje po završetku ostaje kao predavač do 1965. godine. Tijekom službe u Vojno-tehničkoj akademiji završava školu za časnike u Sjedinjenim Američkim Državama – Ordance School Aberdeen Maryland 1954. godine i u Republici Njemačkoj 1955. godine.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

1965. godine postavljen je na dužnost načelnika tehničke službe u Štabu Teritorijalne obrane Republike Hrvatske s koje je smijenjen 1971. g. u vrijeme Hrvatskog proljeća zbog zastupanja hrvatskih interesa, uhićen i, kao potpukovnik JNA, osuđen na godinu i pol kazne strogog zatvora, te je kažnjen oduzimanjem čina i gubitkom svih stečenih prava u JNA.

Nakon izdržavanja kazne počinje raditi kao inkasator, a poslije i kao povjerenik na Radio-televiziji Zagreb. 1990. godine izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba i imenovan za sekretara obrane Grada Zagreba. 

Do 1992. g. na toj dužnosti organizira i priprema obranu šireg područja grada, blokade i zauzimanje vojarni, te ustrojava 14 zagrebačkih brigada HV-a. Vrhunac vojne karijere doseže u srpnju 1995. imenovanjem na dužnost načelnika Glavnog stožera HV-a kada vrši neposredne pripreme i zapovijeda svim postrojbama HV-a i specijalnim postrojbama MUP-a u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja". Na toj dužnosti ostaje do kraja 1996. godine kada odlazi u mirovinu.

U čin stožernog generala promaknut je 2000. godine.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Dobitnik je Povelje Grada Zagreba za sudjelovanje u organiziranju i zapovijedanju ukupnom obranom Grada i doprinos Domovinskom ratu.

Umirovljeni stožerni general Zvonimir Červenko preminuo je 17. veljače 2001. godine u Zagrebu.

 

Červenko

 

 

Foto:  MORH / J. Kopi

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 311 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja