Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Vlada SAD-a donirat će Republici Hrvatskoj financijska sredstva u iznosu do milijun američkih dolara

 
Sporazum SAD - Hrvatska
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst potpisali su u četvrtak, 28. veljače 2019., u Ministarstvu obrane RH Memorandum o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane RH o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja.

 

U skladu sa odredbama memoranduma, Vlada SAD-a donirat će Republici Hrvatskoj financijska sredstva u iznosu do milijun američkih dolara koja će se koristiti za zbrinjavanje viškova konvencionalnog streljiva i oružja tehnikom industrijske demilitarizacije.

...

Ministar Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako današnje potpisivanje Memoranduma sa SAD-om još je jedan u nizu pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa RH i SAD na obrambeno-političkom planu, te je zahvalio američkim partnerima na potpori i donacijama koje služe za jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske.

"Ova zajednička aktivnost predstavlja doprinos snažne suradnje SAD-a i RH kao NATO države upravo u području sigurnosti. Zahvaljujem veleposlaniku Kohorstu i Vladi SAD-a na ovoj vrijednoj donaciji koja je usmjerena i daje doprinos sigurnosti te na neki način smanjuje prijetnje izazvane ilegalnim korištenjem protuzračnih sustava ali je i doprinos sigurnosti civilnog zrakoplovstva u cijelom svijetu" rekao je ministar Krstičević te još jednom naglasio kako su Sjedinjene Američke Države ključan partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti i da će se ta suradnja nastaviti i dalje u cilju jačanja Hrvatske vojske ali i izgradnje stabilnosti i sigurnosti kako u regiji tako i u cijelom svijetu.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst rekao je kako mu je čast biti danas ovdje, u ovoj prigodi još jedne od suradnji naših zemalja. Istaknuo je kako je "ponosan da smo zajedno načinili jedan relativno mali ali vrlo važan korak za očuvanje sirugnosti ovih područja. Čestitam Ministarstvu obrane RH i ministru Krstičeviću što su se pokazali kao sposobni partneti u ovom području i veselim se nastavku zajedničke suradnje po pitanju sigurnosti i u budućnosti". 

"Memorandum koji smo upravo potpisali odnosi se na program kojim se povečava sigurnost i uvjeti skladištenja naoružanja i UbS-a Hrvatske vojske. Samim time povećat će se i sigurnost svakog od vojnika i doprinjet će se sveopćoj sigurnosti hrvatskih građana" rekao je veleposlnaik Kohorst te zaključio kako je ovaj progam još jedan važan simbol partnerstva dviju zemalja.

"Vrlo sam ponosan što sam danas ovdje sa mojim dobrim prijateljem i što smo zajedno potpisali ovaj dokument. Zahvaljujem Hrvatskoj na svemu što radi, na partnerstvu sa SAD-om" rekao je veleposlanik SAD-a Robert Kohorst.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane RH o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja, nastavak je suradnje dviju zemalja na području zbrinjavanja i uništavanja neperspektivnih protuzračnih sustava, poznatijih kao MANPADS sustavi (Man-Portable Air Defense Systems). Od početka suradnje u okviru ovog programa, od 2009. do danas, Vlada SAD-a već je donirala Republici Hrvatskoj tri milijuna američkih dolara koja su iskorištena za ugradnju tehničke zaštite na perspektivnim skladištima UbS-a. U istom periodu, s hrvatske strane od MANPADS sustava uništeno je 971 komada raketa strijela 2M, 200 komada raketa strijela 2M utrošeno je na vježbama ŠTIT 14 i ŠTIT 15, a uništena je i manja količina protuoklopnih sredstava.

- sadržaj se nastavlja -

Sporazum SAD - Hrvatska

Ovogodišnji iznos donacije SAD-a koristit će se za uslugu industrijskog zbrinjavanja zastarjelih i neperspektivnih ubojitih UbS-a.


Podsjetimo, obrambena suradnja dviju zemalja odvija se u gotovo svim funkcionalnim područjima, od školovanja pripadnika MO i OS RH u SAD-u, opremanja i strateškog prijevoza pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, organiziranja zajedničkih oblika obuke i vojnih vježbi, dostupnosti financijskih sredstava kroz različite fondove za opremanje i obuku, pa do potpore u obliku humanitarnih aktivnosti. 

Kroz ovu suradnju do sada je održano više od 1000 raznih aktivnosti u SAD-u i RH, gotovo 1000 pripadnika OS RH i djelatnika MORH-a školovalo se u SAD-u, te su osigurana sredstva za opremanje i modernizaciju OSRH u iznosu od preko 150 mil. USD. Što se tiće donirane opreme, ukoliko se uzmu u obzir novonabavne cijene, može se reći da ukupna pomoć iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.  

Foto:  MORH / J. Kopi

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 352 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com