Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Ugovori s dobitnicima trebali bi biti potpisani do konca ožujka

 
Hrvatski iseljenici
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Za programe i projekte organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama, njih 46, hrvatska je država dodijelila 2, 3 milijuna kuna, a cilj je tih projekata očuvati i potaknuti suradnju Hrvatske i njenih iseljenika.
 
 

Formalnu odluku o dodjeli sredstava za 2018. donio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas na temelju javnog natječaja, vrijednog 2, 4 milijuna kuna, koji je po prvi put bio otvoren za iseljeničke organizacije iz svih, a ne samo iz slabije razvijenih europskih i prekomorskih zemalja, njih ukupno 29.

...

Projekti su se mogli prijaviti u više područja – kulturi, obrazovanju i znanosti, sportu, turizmu, razvoju iseljeničkih organizacija itd.

 

Potpore iseljeničkim projektima iz 16 zemalja

Sredstva su dodijeljena projektima i organizacijama iz 16 zemalja, najviše ih je (osam) iz Argentine, Italije (šest) te Austrije, Čilea i Kanade (po pet).

Potporu hrvatske države dobila su tri iseljenička projekta iz Njemačke, po dva iz Paragvaja, Brazila, Perua i Nizozemske te po jedan iz Urugvaja, Australije, Novog Zelanda, Venezuele, Norveške i Švicarske.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Koliko je projekata i programa ukupno prijavljeno na natječaj, Ured ne navodi.

Mala škola hrvatskog jezika 2019., Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike, Mladi potomci Hrvata u Buenos Airesu čuvaju hrvatsku kulturu, neki su od projekata iz Argentine koje je Hrvatska podržala sa po 80 tisuća kuna, što je bio maksimalan iznos koji se mogao dobiti. Isti iznosi dodijeljeni su i Hrvatskom kulturnom centru u Čileu i Opremanju hrvatske multimedijalne dvorane u Limi (Peru), obnovi Hrvatskog doma u Venezueli i glavne dvorane,,Predsjednik Fedor Jagust" u Hrvatskom domu u Montevideu, projektu Nastavak napretka Čileansko-hrvatskog kulturnog društva Domovina itd.

Za nastavu hrvatskog jezika i kulture u Asuncionu, projekt Paragvajske udruge Hrvata – PUH odobreno je 75 tisuća kuna, pet tisuća manje dobio je informativni portal Fenix Magazin iz Njemačke, po 60 tisuća kuna Povijesni arhiv i virtualni muzej iseljenika u Čileu, Zajednica Hrvata Dubrovnik u Peruu za Osnovni tečaj hrvatskog jezika, 42. Hrvatski Folklorni Festival Zapadne Kanade. Cro Etno Festival Molize u hrvatskom ruhu dobio je 50 tisuća kuna potpore, projekt Zašto se iseljavaju Hrvati iz Hrvatske i BiH Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj 40 tisuća kuna, Promocija Slavonije i Baranje u Norveškoj 35 tisuća kuna, koliko i Grafika jeseni: Vlado Gotovac istoimenog instituta u Italiji itd.

Odobrene potpore dobitnicima će se isplatiti u ovoj godini, ovisno o mogućnosti hrvatskog državnog proračuna, ugovori s dobitnicima trebali bi biti potpisani do konca ožujka.

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 559 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja