Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 Prvi Hrvatski gardijski zbor ustrojen je po zapovijedi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 18. travnja 1994.

 
1. HGZ
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Prigodnim programom u subotu, 13. travnja 2019. u Zagrebu je obilježena 25. obljetnica osnutka 1. hrvatskog gardijskog zdruga (HGZ) i 28. obljetnica osnutka Bojne Zrinski.

 

Obljetnici su, uz brojne visoke goste i uzvanike te pripadnike Zdruga i hrvatske branitelje, u ime Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH,  nazočili posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović.

...

Tom prigodom, u dvorani Vatroslav Lisinski održana je promocija poštanske marke posvećene 1. HGZ u prigodnom izdanju Hrvatske pošte. Zatim je u zavjetnoj crkvi i svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu održana sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule pripadnike 1. HGZ-a. Nakon misnog slavlja, sudionici su sudjelovali u procesiji kroz kenofat središta do Piete Croatica na istočnom pročelju Svetišta, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje.

- sadržaj se nastavlja -

1. HGZ

Prvi Hrvatski gardijski zbor ustrojen je po zapovijedi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 18. travnja 1994. kao združena postrojba višenamjenskog karaktera, na čijim je temeljima nastala Počasno-zaštitna bojna Hrvatske vojske.


Okosnicu Zdruga činile su specijalne postrojbe MORH-a i GS OSRH Bojna Zrinski i Bojna Matija Vlačić te 8. lakojurišna brigada Vojne policije. Prvi zapovjednik 1. HGZ bio je general-bojnik Miljenko Filipović. Zdrug je bio elitna postrojba HV-a namijenjena samostalnom djelovanju u različitim uvjetima i na raznim bojišnicama kao postrojba pred koju se stavljaju najzahtjevnije zadaće. Zdrug je sudjelovao u svim presudnim bitkama i operacijama Domovinskog rata, od Dubrovnika na krajnjem jugu pa do Vukovara na krajnjem istoku domovine. Tijekom Domovinskog rata svoje živote je položilo 75 pripadnika 1. HGZ, a 286 ih je ranjeno.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je 30. ožujka 2017. Prvi Hrvatski gardijski zbor i Bojnu Zrinski Redom kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

 

1. HGZ

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 394 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com