Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Raspravljene aktivnosti o postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe OSRH

 
Vijeće za obranu
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Vijeće za obranu potvrdilo je potrebu očuvanja sposobnosti zaštite zračnog prostora vlastitim višenamjenskim borbenim avionima.

Raspravljene su aktivnosti o postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe OSRH.

...

Slijedom toga Vijeće predlaže Vladi osnivanje međuresornog povjerenstva s ciljem provedbe svih aktivnosti vezanih za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Prije sastanka mediji su nagađali da će se na sjednici ministru obrane Damiru Krstičeviću dati zeleno svjetlo za slanje zahtjeva za ponude u SAD i Švedsku. U međuvremenu se pojavila i ponuda trgovca oružjem Zvonka Zubaka koji je u Vladu i Ured predsjednice poslao ponudu za prodaju 12 polovnih borbenih aviona Mirage 2000 za 79,5 milijuna dolara.

Uoči sjednice Krstičević je bio suzdržan te je rekao da ne želi špekulirati. Na pitanje može li potvrditi da će se zatražiti ponude od Lockheed Martina i od Saaba, Krstičević je odgovorio: "Najbitnije je da smo se mi pripremili i ja sam zahvalan da ćemo danas raspravljati o tom strateški važnom pitanju za Hrvatsku. Vi znate moj stav - da nama avion treba, da je avion u funkciji i mira i sigurnosti, da je on u funkciji budućih generacija. Znamo koliko je u Domovinskom ratu taj višenamjenski borbeni avion nama značio, što su nam značili piloti, a vidjeli ste da je i Srbija našla načina kako modernizirati svoje zrakoplovstvo i vjerujem i Hrvatska da će naći načina kako modernizirati i svoje zrakoplovstvo."

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH u MORH-u

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak, 28. lipnja 2019. godine bila je u radnom posjetu Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga gdje se sastala s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovom.

Tom prigodom, uoči sjednice Vijeća za obranu ministar Krstičević i general Šundov izvijestili su predsjednicu RH o ključnim projektima i postignućima obrambenog sustava u dosadašnjem razdoblju te planovima do kraja 2019. i 2020. godine. 

Naglašeno je značajno povećanje obrambenog proračuna i poboljšanje materijalnih prava te uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Također, istaknuto je uspješno sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u međunarodnim vojnim vježbama Immediate response 19, Astral Knight i Swift Response 19 koje su održane zajedno sa savezničkim i partnerskim oružanim snagama na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja ove godine.

Također, ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera general Šundov Predsjednici su predstavili buduće planove, ustrojavanje novih zapovjedništava, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Središta za besposadne zrakoplovne sustave i novog Središta za razvoj vođa te projekt povratka Hrvatske vojske u Pulu koji je planiran na jesen ove godine.

Sugovornici su se usuglasili kako je ključan preduvjet razvoju obrambenog sustava partnerski odnos između Predsjednice Republike, Ministarstva obrane i Vlade Republike Hrvatske u obrambenom području, kojim se osiguravaju koordinirani i združeni napori za boljitak Hrvatske vojske i razvoj sustava domovinske sigurnosti.

 

Autor: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 224 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com