Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Vlada je u četvrtak odlučila raspodijeliti 25,8 milijuna kuna za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u BiH

 
Kolinda Grabar Kitarović
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Vlada je u četvrtak odlučila raspodijeliti 25,8 milijuna kuna za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, pri čemu je premijer Andrej Plenković izrazio žaljenje na, kako je rekao, pretjerane na reakcije iz BiH na krivo prenesene izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izraelskom tisku.

 

"Naša politika općenito prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku suradnju", rekao je Plenković na sjednici Vlade i dodao kako mu je žao što su krivo prenesene vijesti tijekom posjeta predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH.

...

Svim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna na drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebice u europskim institucijama. "Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja", dodao je Plenković i ustvrdio da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

Naglasio je kako hrvatska Vlada želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način. "BiH je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere", zaključio je premijer i pružio potporu hrvatskoj predsjednici.

Vlada je s 25,8 milijuna kuna odlučila financirati 89 kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas kazao je da su se pri odabiru projekata vodili kriterijima financiranja razvojnih projekata s dugoročnim učincima za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, onih koji se provode u partnerstvu s lokalnom zajednicom te po kriteriju ravnomjerne zemljopisne raspodjele.

Vlada je na sjednici donijela i odluku prema kojoj će čelnici tijela državne uprave moći samostalno odlučivati o pribavljanju nefinancijske imovine u vrijednosti do 10 milijuna kuna.Odlukom o visini vrijednosti nefinancijske imovine, kojom je ovlašten raspolagati čelnik tijela državne uprave, utvrđuje se visina do koje čelnik samostalno odlučuje o pribavljanju i prodaji te o prenošenju prava korištenja, rashodovanju, davanju ili uzimanju u zakup nefinancijske imovine, te o otpisu potraživanja, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Za čelnike je predviđeno da samostalno odlučuju o pribavljanju nefinancijske imovine čija vrijednost po pojedinačnoj jedinici nefinancijske imovine iznosi 10 milijun kuna, a ako se pokaže potreba za raspolaganjem nefinancijskom imovinom više vrijednosti bit će potrebna suglasnost Vlade.

Vlada je u saborsku proceduru uputila nacrte konačnih prijedloga zakona o socijalno-pedagoškoj i o psihološkoj djelatnosti. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da su prihvaćene primjedbe iznesene u raspravi u cilju jačeg administrativnog rasterećenja Komore socijalnih pedagoga i Hrvatske psihološke komore, ali i nadzora nad radom komora.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 667 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com