Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Zadar je prvi veliki Mladićev poraz, nakon čega je naredio 100 dana svakodnevnog granatiranja i života bez struje i vode

 
Zadar
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Zadrani obilježavaju 28. godišnjicu obrane grada od velikosrpskih paravojnih snaga i JNA.

 

Središnja svečanost bit će u gradskoj četvrti Dračevac, u kojoj su hrvatski branitelji '91. zaustavili i razbili okupatorske snage te ih natjerali na povlačenje.

...

Premijer i članovi Vlade bit će na proslavi u Zadru. Prvo će biti na sv. misi ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, a potom i na svečanoj akademiji kod Spomen obilježja. Nakon toga slijedi pozdravni prelet letačkih posada 93. zrakoplovne baze HRZ-a braniteljima Grada Zadra u povodu Dana obrane Grada i Dana neovisnosti RH.

S nekadašnje prve crte obrane grada javio se Edi Škovrlj. Kazao je da tenk JNA, kojeg su branitelji uspjeli pogoditi u zadnji trenutak,  svjedoči o tome u kakvoj je opasnosti bio grad. Time je naime spriječen dublji proboj u sam grad.

Ratko Mladić tada je Zadar napao s više od 5.000 vojnika i 60 tenkova. No, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, Zadar je bio preveliki zalogaj, javio je Škovrlj.

Dodao je da je Zadar prvi veliki Mladićev poraz, nakon čega je naredio 100 dana svakodnevnog granatiranja i života bez struje i vode.

- Imali smo volju i želju i vjeru, jest da nas je bilo malo. S obzirom na municiju, jako smo malo i municije imali, nažalost - 4 okvira i 3 bombe, rekao je Petar Paleka, branitelj iz Zadra.

- Najstrašnije je bilo da je u tome danu, na današnji dan, znači 5.10. je poginulo naših 5 prijatelja iz 3. Imotske bojne, rekao je Dubravko Šumanović, branitelj iz Imotskog.

- Sjećamo se naravno svih branitelja, svih poginulih u toj neravnopravnoj borni u kojoj je hrvatski duh pokazao da je nepobjediv kad Hrvati nastupaju jedinstveno, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 295 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr