Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Poklanjajući se palima za slobodu, njihovim obiteljima, svima vama koji ste doprinijeli izgradnji naše domovine, izražavam svoje najdublje poštovanje"

 
HRM
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

HRM

 

Odavanjem počasti pred spomen sobom zapovjedništva Hrvatske ratne mornatrice, polaganjem vijenca na spomen ploču u podmorje hridi Škojić te misnim slavljem u kapelici vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, ratna postrojba Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata “A” Hrvatske ratne mornarice obilježila je 28. obljetnicu osnutka u srijedu, 16. listopada 2019. godine.

 

Uz članove obitelji poginulih diverzanata, prigodnom obilježavanju nazočili su pripadnici ratne postrojbe i njihovi suborci, pripadnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo općine Posedarje, predstavnici Ministarstva branitelja, Poglavarstva grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

...

U toj prigodi, okupljenima se obratio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić.

“Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a dao je izniman doprinos u Domovinskom ratu borbenim djelovanjima u ključnim aktivnostima na bojištima u hrvatskom akvatoriju i priobalju, Dalmatinskoj zagori, tako i tijekom drugih osobodilačkih akcija i operacija. Poklanjajući se palima za slobodu, njihovim obiteljima, svima vama koji ste doprinijeli izgradnji naše domovine, izražavam svoje najdublje poštovanje” rekao je kbb Malečić.

 

HRM

 

U ime zapovjednika HRM-a, nazočnima se obratio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. Podsjećajući na ulogu ove postrojbe u najznačajnijim trenucima stvaranja naše domovine, posebno je istaknuo doprinos njenih pripadnika u daljnjem razvoju HRM-a.

Nazočnima se obratio i prvi zapovjednik Divizijuna, kapetan fregate Slobodan Preradović.

“Namjena Divizijuna bila je djelovanje na operativno taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima pa je tako postrojba tijekom ratnih djelovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu. Preustrojem OSRH i HRM-a 2007. postrojba je ugašena, ali njeni pripadnici i danas sa ponosom nastavljaju njegovati zajedništvo skovano u Domovinskom ratu”, istaknuo je kfr Preradović.

Na poziciju polaganja vijenca došlo se raketnom topovnjačom RTOP-42 “Dubrovnik”, a nakon blagoslova koji je predvodio vojni kapelan o. Jozo Mravak, ronitelji HRM-a položili su vijenac na spomen ploču pod morem.

 

HRM

 

Po uplovljenju u luku Lora, za sve poginule, nestale i umrle branitelje održana je sveta misa koju je u kapelici vojarne vodio dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.

Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM aktivno je djelovao u obrani domovine od početka listopada 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u brojnim akcijama od splitskog akvatorija do Dubrovnika i Cavtata te u operacijama Maslenica i Oluja. Pored operativnih zadaća, intezivno se radilo na obuci dragovoljaca. Kroz postrojbu je do prestanka njenog djelovanja prošlo 135 pripadnika.

U ratnim djelovanjima poginulo je sedam, a ranjen jedan pripadnik postrojbe. Za iskazanu hrabrost njegovih pripadnika, Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata odlikovan je 2011. godine Redom Nikole Šubića Zrinskog.

 

HRM

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 397 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com