Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Obavještajni časnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić se nalazi se u istražnom zatvoru do upućivanja na izdržavanje kazne

 
Manjača
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Vrhovni sud potvrdio je u petak prvostupansku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je obavještajni časnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić (70) proglašen krivim zbog ratnog zločina protiv zarobljenika u Manjači i osuđen na šest godina zatvora.

 

Vrhovni sud je Lukajićevu žalbu, izjavljenu zbog povrede odredaba kaznenog postupka i nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odbio u cijelosti, čime je prvostupanjska presuda postala pravomoćna, priopćilo je u petak Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH).

...

DORH je nadodao kako je Vrhovni sud djelomično prihvatio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu izjavljenu zbog odluke o troškovima kaznenog postupka, dok je nije prihvatio u dijelu izjavljenom zbog odluke o kazni.

Državno odvjetništvo je podsjetilo da je Lukajić proglašen krivim da je počinio ratni zločin od sredine lipnja do sredine rujna 1992. tijekom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima organa sigurnosti zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika.

Lukajić je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima VRS da tijekom ispitivanja ili nakon njega tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike. Uz to, Lukajić je proglašen krivim i da je osobno tjelesno zlostavljao i tukao jednog od navedenih pripadnika HOS-a.

''Njemu podređeni pripadnici VRS su, po osuđenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a, te su od 8. do 16. rujna 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, udarcima rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a. Trećeg pripadnika HOS-a su, osuđeniku podređeni pripadnici VRS po osuđenikovim prethodno izdanim zapovijedima, prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus'', stoji u DORH-ovom priopćenju.

Proglašen je krivim i da je osobno, prilikom ispitivanja, trećeg pripadnika HOS-a udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte. Uz to, Lukajić je jednom prilikom udarao čekićem po oštećenikovoj šaci desne ruke dok su mu pripadnici VRS držali tu ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati.

Lukajić se nalazi se u istražnom zatvoru do upućivanja na izdržavanje kazne. 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 328 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr