Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Ako se otkrije u ranoj fazi razvoja rak vrata maternice može se potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti

 
Dan mimoza
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati obilježava se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Bit će prisutni brojni visoki državni dužnosnici i osobe iz društvenog života.

...

Javnozdravstvenu akciju sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Cilj akcije je osvijestiti što veći broj žena o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice koji godišnje u Hrvatskoj ugasi više od 100 života.

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papiloma virus visokog rizika). U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena dok je 2014. godine u Hrvatskoj umrlo 111 žena. Budući da je za ovaj oblik maligne bolesti poznat etiološki čimbenik (HPV virus visokog rizika) koji je moguće eliminirati mjerama primarne i sekundarne prevencije nedopustivo ja da ijedna žena danas oboli a kamoli umre od ove maligne bolesti.

Naime, glavna metoda probira tj rane detekcije premalignih i malignih promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, dostupna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Ova bolest se uglavnom sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku. 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina

 

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 644 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr