Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Šafarić: Vrijedilo je svake žrtve, danas dišemo slobodu

 
Novigrad
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Maslenica 93

 

U subotu (8.2.2020.) udruge proistekle iz Domovinskog rata još su jednom polaganjem vijenaca u Paljuvu i Novigradu odale počast i zahvalu svim poginulim u vojno redarstvenoj akciji 'Maslenica 93'. 

 

Bila je to jedna od najvećih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. 

...

Akcija „Maslenica“ imala je niz događaja, branitelja iz svih dijelova Hrvatske, vojske i policije, hrvatskih branitelja bilo je puno manje nego neprijateljske snage.

"Naši poginuli suborci žive u našim srcima, i unatoč svemu, vrijedilo je svake žrtve. Danas dišemo ovu slobodu i samostalnost Lijepe Naše",  kazao Ivica Šafarić - Ninja, predsjednik Udruge ratnih veterana Domovinskog rata 'Crne Mambe'.

 

Maslenica 93

Sve je počelo 22. siječnja 1993. godine

Zadaća je bila u potpunosti izvršena. Uspješno je probijena crta obrane neprijatelja i oslobođeno je zadarsko zaleđe, aerodrom „Zemunik“, Maslenica i Novsko ždrilo. Zbog pretrpljenih gubitaka ljudstva, morala i izgubljenih područja neprijatelj je krenuo s najjačim specijalnim snagama u protunapad. Pokušali su topničko-raketnim, tenkovsko-pješačkim i diverzantskim djelovanjem vratiti važna strateška mjesta, odnosno presjeći Hrvatsku.

Dana 08. veljače po zapovijedi Operativne zone Zagreb i sugestiji Ante Gotovine zapovjedništvo 2. gardijske brigade izdaje 1. pješačkoj bojni zapovijed o punoj borbenoj pripravnosti.

Nije bilo vremena za odmaranje. Brzo je dobivena zapovijed za napad. Oko 120 pješaka 11. veljače u zoru bili su neukopani, zbog brzine napada nedovoljno informirani o snazi neprijatelja, te ga nisu uspjeli potisnuti. Po odnosu snaga, neprijatelj je mogao probiti crtu obrane, ući u Zadar i pretvoriti operaciju „Maslenica“ u veliki hrvatski poraz. Ipak, uspostavljena je obrana.

Bio je to težak dan za 1. pješačku bojnu jer su imali dvadesetak ranjenih, a izgubili su vrhunske borce Dragutina Naglaša i Vladu Brebrića.

Nekoliko dana kasnije izgubili su i Marijana Mikulina, a bilo je i još stradalih.

 

Novigrad

 

Prema nekim saznanjima branitelja je bila šačica, dok je neprijatelj imao oko osam tisuća vojnika. Danima su trajale borbe. Dana 19.2.1993. smrtno su stradali Ivan Cindrić i Boris Krivačić.

Nakon 2 teška tjedna taktičku grupu 2.gbr zamjenjuju pripadnici 4. gardijske brigade. Dana 25.2.1993. pripadnici taktičke grupe 2. gbr s helikopterima se vraćaju u bazu Trstenik i Sisak, a Zadar i Zadarsko zaleđe odahnuli su od neprijateljskih napada. Maslenički pontonski most i zračna luka „Zemunik“ postali su važan prometni čimbenik u povezivanju juga Hrvatske.

U snažnim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon Maslenice i bili učestali do svibnja 1993. godine, do kraja ožujka bilo je 127 poginulih hrvatskih branitelja. Srpske snage su prema procjenama imale gubitke od 490 poginulih.

 

Maslenica 93

 

Maslenica 93

 

Maslenica 93

 

Novigrad

Autor: Lorena Tulić

Izvor: DPCM

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 153 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com