Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Kapacitet kampa je 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata

 
Ekspedicijski kamp ispred KB Dubrava
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Pripadnici Hrvatske vojske započeli su u četvrtak, 19. ožujka 2020. godine s podizanjem šatora i ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata.

 

Naime, sukladno zahtjevu Ministarstva zdravstva i Odluci Vlade RH, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pruža pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe.

...

Odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa i osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite oboljelim pacijentima i u sklopu primarnog intenzivističkog centra u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

 

Ekspedicijski kamp ispred KB Dubrava

 

Radove postavljanja ekspedicijskog kampa i šatora obišao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul pojasnio je o kakvoj vrsti kampa se radi istaknuvši: „Ovdje je u planu podignuti kamp kao smještajnu jedinicu, a trenutno u ovoj fazi, smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi. Kamp je inače samoodrživ, ali smo u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice“.

General Fuzul ističe kako su pripadnici Zapovjedništva za potporu formirani u četiri tima: „U mogućnosti smo raditi i tri smjene. U svakom timu je 10 do 15 pripadnika, što je optimalan broj vojnika potrebnih da bismo podigli ovakvu jednu instalaciju“.

Pukovnik Milan Slavica pojašnjava kako je cilj postaviti kamp do subote: “Trenutno je ovdje 30 ljudi, a snage će rasti u skladu s razvojem situacije”.

Naime, samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

 

Ekspedicijski kamp ispred KB Dubrava

 

 

Zahvala MORH-a svim zdravstvenim djelatnicima

Na sjednici Vlade, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Ministarstvo obrane želi zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima na čelu s ministrom na svemu što čine za zdravlje i sigurnost naših građana. Ministar zdravstva zatražio je pomoć od Ministarstva obrane da Hrvatska vojska svojim sposobnostima pruži pomoć u provedbi mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti uzrokovane koronavirusom. Hrvatska vojska je spremna kao dio sustava domovinske sigurnosti, u skladu s epidemiološkom situacijom, pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživoga ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora.”

Ministar je naglasio kako Vlada čini sve kako bi upravljala krizom nastalom uslijed epidemije koronavirusom, što nije nimalo jednostavno.

“Upravo zahvaljujući konceptu Sustava domovinske sigurnosti i praksi koju smo do sada imali u borbi protiv ugroza (poplave, požari, snježne padaline) došlo je do pravovremene reakcije te se primjenjujući određene metode rada i određene mjere, nastoji u što većoj mjeri suzbiti širenje virusa. Iznimno je važno da združujemo resurse, odnosno snage i sposobnosti na razini cijele države te da zavisno o tipu ugroze, koristimo mehanizme i sposobnosti”, naglasio je ministar.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 305 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com