Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Šamar" antifama

 
Za dom spremni
 

 

Novosti iz Domovine

 

Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca zauzeo pravno stajalište o tome je li poklič 'Za dom spremni' na početku pjesme 'Bojna Čavoglave' Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije. 

'Dana 3. lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudaca donosi većinom glasova svih sudaca suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice. Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme 'Bojna Čavoglave', u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj 'Za dom spremni', posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj 'Za dom spremni' kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju: 'Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: 'Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir'.

Nakon provedene rasprave, sa 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim, odlučeno je da se opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te da je pravilna odluka ovog suda broj Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019.', navodi se u priopćenju glasnogovornice Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Gordane Korotaj.

 

Pero Kovačević: Ne damo HOS, ne damo Marka Perkovića Thompsona

Pravni ekspert za nacionalno zakonodavstvo Pero Kovačević ovako je prokomentirao odluku Visokog prekršajnog suda:

 

"Za dom spremni" u Thompsonovoj pjesmi Čavoglave nije prekršaj!!!

Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Nakon rasprave sa 4 glasa za, 15 protiv i jednim suzdržanim odlučeno je da se ne radi o kršenju javnog reda i mira.

Drago mi je da smo konačno uspjeli te argumentirano ukazali zašto "Za dom spremni" u Thompsonovoj pjesmi Čavoglave nije prekršaj.

Ne damo HOS, ne damo Marka Perkovića Thompsona.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na današnjoj općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce tog suda.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/croexpress.eu

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 279 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com