Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 "Gospodo Komandosi budite ponosni na sebe i svoj uspjeh, mi smo svjesni da smo dobili one najbolje"

 
Commando
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

U vojarni “Josip Jović” na Udbini u utorak, 28. srpnja 2020. održana je prigodna svečanost kojom je obilježen završetak 18. naraštaja polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

 

Ove godine uspješno ju je završilo dvanaest pripadnika Hrvatske vojske, koji su izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

...

Svečanosti commando prisege uz zapovjednika ZSS-a brigadnog generala Pericu Turaliju nazočili su i direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić te ostali visoki uzvanici i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Obraćajući se nazočnima, zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija je rekao kako 18. naraštaj polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja po svojoj strukturi i ove godine ima sve tri kategorije – vojnike, dočasnike i časnike koji su vođeni izuzetnim entuzijazmom, voljom i željom da savladaju predviđeni program na kraju postali nositelji simbola ove vrlo iscrpljujuće i naporne obuke.

 

 

“Temeljna selekcijska obuka za specijalna djelovanja je prvi izazov i test za sve one koji su izrazili želju za pristupanjem u najelitnije društvo, a nakon dugih šest mjeseci ostali su samo oni najjači i najuporniji u svojoj namjeri da budu dio ovog odabranog društva”, istaknuo je general Turalija te je dodao: “Nošeni ogromnom željom biti pripadnikom najelitnije postrojbe OSRH crpili ste snagu i motivaciju izdržavajući najveće napore i izazove, provodeći operacije na najzahtjevnijem terenu uključujući sva tri medija – kopno, more i zrak te pokazali svoju težnju razvoju osobne vojne karijere u okviru ZSS-a.” Govoreći kako stalna transformacija vojnog sustava kao i promjenjivost i inovativnost vođenja sukoba iziskuje nadprosječne sposobnosti pripadnika specijalnih snaga general Turalija je na kraju poručio:”Obučeni, osposobljeni, primjerenog ponašanja i spremni za provedbu najtežih operacija samo su neki od atributa koji opisuju i potvrđuju kakvi trebaju biti pripadnici specijalnih snaga."

 

 

"Gospodo Komandosi budite ponosni na sebe i svoj uspjeh. Mi smo svjesni da smo dobili one najbolje i zato uživajte u svom osobnom trijumfu i primite moje iskrene čestitke kao i dobrodošlicu u Zapovjedništvo specijalnih snaga”.

“Osobita mi je čast pozdraviti vas dvanaest koji ste prošli zahtjevnu, tešku i izazovnu obuku te vam na tome čestitam”, rekao je obraćajući se nazočnima general-bojnik Ivica Olujić te nastavio: „Prošli ste strogu selekciju i dobili ste ulaznicu u specijalne snaga OSRH, ali to je tek početak vaše obuke i pred vama je velika odgovornost da kao pripadnici ove postrojbe provodite svoje zadaće zakonito, odano, lojalno, hrabro i pobjednički”.

Zahvalivši se tom prigodom instruktorima koji se kroz gotovo šest mjeseci obuke prenosili svoja znanja na nove pripadnike general Olujić je na kraju poručio: “Zapovjedništvo specijalnih snaga je jedno od udarnih borbenih snaga Hrvatske vojske spremno za zadaće na kopnu, u vodi i zraku i kao takve imaju veliki prioritet i potporu u svom daljnjem razvoju”.

Nakon obraćanja dužnosnika uslijedila je ceremonija dodjela potvrda, zelenih beretki i commando znaka čime je ovih dvanaest pripadnika ušlo u elitno društvo specijalnih snaga.

 

 

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke.

Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je završni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Uspješno provedena Temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njezin završni i najzahtjevniji dio, preduvjet je da bi se postalo pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

 

 

Autor: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 238 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com