Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Prigoda je to da se prisjetimo teških, ali ponosnih, dana te odamo počast svima onima koji su nesebično darovali najvrjednije što su imali, svoje živote, za slobodu naše Domovine"

 
Maslenica
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na području Zadarske županije svečano će se obilježiti 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica '93.

 

- Središnji program obilježavanja održat će se 22. siječnja 2021. godine protokolarnim događajima kojima želimo podsjetiti na važnost koju VRO MASLENICA '93. ima u bliskoj hrvatskoj povijesti stvaranja slobodne i samostalne Republike Hrvatske. Prigoda je to da se prisjetimo teških, ali ponosnih, dana te odamo počast svima onima koji su nesebično darovali najvrjednije što su imali, svoje živote, za slobodu naše Domovine, navode iz zadarske Županije.

...

Nažalost ove godine, sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, ne mogu uvrstiti u program obljetnice sve događaje na raznim lokacijama zbog zdravstvene ugroze i zabrane većih okupljanja.

Utvrđen je, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske program obilježavanja 28. obljetnice VRO Maslenica '93. koji donosimo u nastavku:

 

Petak, 22. siječnja 2021.

8:30 - Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje,  Gradsko groblje Zadar

9:00 - Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomen obilježje 3. bojne „Imotski sokolovi“, 4. gardijske brigade „Pauci“, Ulica Ante Starčevića, Zadar

9:15 - Prigodni program u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima-Kocke

10:00 - Sveta misa za Domovinu u katedrali svete Stošije

11:45 - Polaganje vijenaca na spomen obilježju 3. Gardijske brigade „Kune“ u Kašiću

12:15 - Polaganje vijenaca na spomen obilježju 4. gardijske brigade „Pauci“ u Islamu Latinskom i otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću

12:45 - Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO   Maslenica'93, zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog most

 

 

Operacija Maslenica '93

 

Operacija „Maslenica“ započela je 22., a završila 27. siječnja i u njoj su sudjelovale Oružane snage i postrojbe policije Republike Hrvatske, dok se na drugoj strani nalazila tzv. srpska vojska krajine  pojačana elitnim paravojnim postrojbama iz Srbije (Arkanovi „Tigrovi“) i srpskog dijela BiH („Vukovi sa Vučjaka“ kojima je zapovijedao Veljko Milanković).

S naše strane operacijama su zapovijedali: Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mladen Markač, Mirko Šundov i Mirko Norac.

U tih 7 dana oslobođeno je 92 četvorna kilometra područja od životne važnosti za Hrvatsku, ali operacija je bila vrlo značajna i zbog motivacijskog učinka koji je imala na pripadnike vojske i policije. Ona je pokazala vrhunsku uvježbanost hrvatskih stratega, časnika, dočasnika i vojnika i snagu našeg oružja i jasno dala do znanja i teroristima i međunarodnoj zajednici da se Hrvatska neće pomiriti s okupacijom svoje zemlje i tolerirati srpski terorizam u nedogled, neovisno o žrtvama što će ih morati podnijeti.

Na našoj strani poginulo je ukupno 127 bojovnika (do 31. ožujka 1993.), a ranjeno 158, dok su gubici na strani neprijatelja bili oko 490 poginulih i nepoznat broj ranjenih.

Oslobođeno je zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, zrakoplovna luka Zemunik i u kasnijoj fazi i brana Peruča koju su srpski teroristi (neuspješno) pokušali minirati i dići u zrak. Da je taj teroristički akt uspio, Hrvatskoj bi se uzrokovala nesaglediva i nenadoknadiva ekološka šteta.

U svakom slučaju, operacija Maslenica ostaje zapisana u našoj povjesnici kao jedna od velikih i blistavih pobjeda u Domovinskom ratu.

Na nama je da se sjećamo i čuvamo istinu o prošlosti ne zaboravljajući nikad žrtve koje su pale za slobodu Lijepe naše.

 

SLAVA IM I POČIVALI U MIRU BOŽJEM!

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM (Zlatko Pinter)/antenazadar.hr

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 500 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com