Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Bila mi je čast danas se sastati s visokim predstavnicima MORH-a i OSRH te razgovarati o suradnji koju smo izgradili s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom"

 
Zapovjednik Američkih zračnih snaga za Europu i Afriku u posjetu RH
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, primio je u četvrtak, 22. travnja 2021. godine u službeni posjet zapovjednika Američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (US Air Forces in Europe ad Air Forces Africa – USAFE-AFAFRICA) i zapovjednika Savezničkog zrakoplovnog zapovjedništva (NATO Allied Air Command) generala zbora Jeffreyja Harrigiana.

 

Posjetu su nazočili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, direktor Glavnog stožera OS RH general-bojnik Ivica Olujić te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

...

Tijekom sastanka potvrđena je dosadašnja uspješna bilateralna suradnja. Razgovaralo se o daljnjem razvoju bilateralne obrambene suradnje u cilju jačanja interoperabilnosti svih članica NATO saveza i razvoja zajedničkih sposobnosti, te o sveobuhvatnom pristupu kolektivnoj obrani. Također, bilo je riječi i o razvoju operativnog koncepta zračnih snaga (Agile Combat Employment – ACE) koji se temelji na načelu interoperabilnosti, te sporazumima i ugovorima koji reguliraju pristup savezničkoj infrastrukturi i zračnom prostoru.

Hrvatska strana naglasila je važnost usklađivanja nacionalnih i NATO planova aktivnosti i vježbi, što pokazuje i ovogodišnji primjer. Naime, Hrvatska vojska, kao aktivna članica NATO saveza, sudjeluje u nizu međunarodnih vojnih vježbi i aktivnosti kojima se unapređuju zajedničke sposobnosti i intenzivira suradnja unutar članica NATO-a, kao što su međunarodne vojne vježbe “DEFENDER-Europe 21” i “Astral Knight 21”.

 

 

Tom prigodom, državni tajnik Jakop zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na svim donacijama, kao i na pomoći u obuci kroz proteklo razdoblje suradnje. Također, potvrdio je razvijene bilateralne odnose te podršku u svim segmentima obrambene suradnje te zaključio kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner u izgradnji globalne sigurnosti.

“Oružane snage Republike Hrvatske zahvaljuju Sjedinjenim Američkim Državama za pruženu potporu i doprinos razvoju nacionalnih obrambenih sposobnosti. U tom bih kontekstu posebno istaknuo projekte modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva helikopterima Kiowa Warrior i Black Hawk, koje je značajno poduprla Vlada SAD-a”, rekao je admiral Hranj. Također, zahvalio je generalu Harrigianu na podršci i pomoći koju Američke zračne snage za Europu daju obučnim aktivnostima, ali i razmjeni iskustava i naučenih lekcija u području nadzora zračnog prostora i sigurnosti zračnog prometa.

“Bila mi je čast danas se sastati s visokim predstavnicima MORH-a i OSRH te razgovarati o suradnji koju smo izgradili s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom te daljnjim mogućnostima bitnim za jačanje uzajamnog povjerenja i zajedničkih sposobnosti”, rekao je general Harrigian te dodao: “Posebno nas veseli što ćemo zajednički sudjelovati u vježbi “Astral Knight” koja se provodi i u Hrvatskoj, a koja pruža izuzetnu priliku za uvježbavanje s nekim našim najjačim saveznicima.”

General Križanec je istaknuo važnost zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama i aktivnostima koje se nastavljaju ove godine, a među kojima su vježbe “Adriatic Strike 21”, “Astral Knight 21” i “Immediate Response 21”. “Zračne snage, zbog brzine djelovanja i razmještanja unutar izuzetno širokog operativnog područja imaju značajnu ulogu u potpori odvraćanju kao ključnom elementu kolektivne obrane Saveza”, zaključio je general Križanec.

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, zapovjedniku Američkih zračnih snaga za Europu i Afriku prikazana je i procedura brzog odgovora (QRA – Quick Reaction Alert) dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 230 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com