Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Rezolucije UN-a zacementirale teritorijalnu cjelovitost RH, da bi potom naši branitelji oslobodili okupirana područja
25. obljetnica članstva Republike Hrvatske u UN-u
 

25. obljetnica članstva RH u UN-u


 

Novosti iz Domovine

 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu danas je, u ponedjeljak, 22. svibnja 2017., obilježena 25. obljetnica primanja Republike Hrvatske (RH) u članstvo Ujedinjenih naroda (UN).

 

Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministri i drugi predstavnici državnih te lokalnih institucija RH, kao i agencija UN-a u Hrvatskoj i diplomatskog zbora. 

...

Izaslanstvo Ministarstva obrane RH su predvodili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Petar Mihatov i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

U prigodnom obraćanju, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je podsjetila na činjenicu da su rezolucije UN-a tijekom Domovinskog rata formalno zacementirale  teritorijalnu cjelovitost RH, da bi potom naši branitelji i vojnici oslobodili okupirana područja, a mirnom reintegracijom istočne Hrvatske u suradnji s UN-om dobili smo specifično iskustvo ne samo oslobođenja,  nego i pomirbe.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je članstvo u UN-u zaokružilo međunarodni legitimitet RH. Danas Hrvatska daje aktivan doprinos u svim segmentima rada UN-a, rekao je Plenković, te posebno istaknuo mirovne misije u kojima naši vojnici, policajci i diplomati za svoj rad redovito dobivaju visoke ocjene.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier opisao je UN kao organizaciju koja je središnji forum i temelj međunarodnih odnosa. Tijekom godina Hrvatska je zaokružila djelovanje u skoro svim najvažnijim dijelovima organizacije, a naši ljudi u odorama u UN-ovim misijama donose mir svijetu, ali i pridonose međunarodnom ugledu RH.

U povodu 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda u NSK je postavljena i izložba "25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim Narodima".

Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda na sjednici Glavne skupštine UN-a 22. svibnja 1992. godine, koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi. Taj svečani događaj, kojem je nazočila hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Franjom Tuđmanom, obavljen je aklamacijom Opće skupštine, a Republika Hrvatska postala je 178. članica Ujedinjenih naroda. Nakon priznanja hrvatske samostalnosti i suverenosti, taj se datum označava kao jedan od najznačajnijih u hrvatskoj povijesti. Bio je to velik uspjeh nove države koja je nastala raspadom Jugoslavije i u kratkom vremenu na najvišem mjestu dobila potvrdu državnosti i međunarodni legitimitet. 

Od primanja u UN, Republika Hrvatska prošla je dug i složen put, od zemlje opterećene ratom i agresijom, primatelja međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do zemlje koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet, pristupila mnogim drugim međunarodnim organizacijama, postala donator razvojne pomoći i pošiljatelj vlastitih postrojbi u mirovne misije širom svijeta. Svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama Hrvatska je započela u rujnu 1999. godine upućivanjem 10 vojnih promatrača u mirovnu misiju UN-a u Sierra Leoneu – UNAMSIL. Ukupno su pripadnici OSRH sudjelovali u 19 misija, a trenutno u njih tri na dužnostima vojnih promatrača (UNMOGIP, MINURSO) i časnika za vezu (UNIFIL) s ukupno raspoređenim 21 pripadnikom OS RH.

 

 Foto: MORH/T.Brandt

Autor: UCM

Izvor: morh.hr

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 596 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr