Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Domoljublje je posljednja brana koja može zaustaviti političara da svjesno ne radi štetu svojoj zemlji

Skoko: Previše je onih u Hrvatskoj koji dižu ruke na domoljubne pjesme, a najdraži im je vlastiti džep

 

Božo Skoko

 

Novosti iz Domovine

 

 

'Mislim da bi domoljublje trebalo biti jedan od važnih kriterija u politici, jer netko može biti stručan i sposoban, ali ako nema nikakve odgovornosti prema svojoj zemlji i svome narodu, vrlo brzo će zaglibiti u kriminalu i korupciji ili će se prodati tuđim interesima', rekao je dr. sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u intervjuu za Glas Slavonije.

 

Domoljublje je, kaže Skoko, često posljednja brana, koja donekle može zaustaviti političara da bar svjesno ne radi štetu svojoj zemlji. 

...

'Naime, ako je nekome od vlastite zemlje i naroda važnija stranka ili interesna skupina, koja ga je na tu dužnost postavila, ništa ga neće spriječiti u tome da bude neodgovoran, površan i pristran te da se poigrava našom sadašnjosti i budućnosti. Ako netko izgubi domoljubni osjećaj, bez problema će ‘za šaku dolara’ prepustiti upravljačka prava domaće korporacije strancima, ili će svojom rastrošnosti i suludim zaduživanjima opteretiti našu djecu i unuke. Ako nema domoljublja, bez problema će se trgovati teritorijem, pogodovati tuđim interesima i iznevjeriti ono za što su se naraštaji borili', govori Skoko.

 

Navodi i primjer koliko ‘ubijanje’ domoljublja može biti pogubno za državu i njezine nacionalne interese - knjigu ‘Crveni vrabac’ američkog autora i bivšeg operativca CIA-e Jasona Matthewsa, u kojoj on otkriva zanimljive detalje iz svoje špijunske karijere. 

'Svakako je najdojmljiviji dio o regrutiranju suradnika u pojedinim državama, koji su bili spremni učiniti sve za američke interese, pa i izdati vlastiti narod i državu. U tom procesu ključno je ‘ubiti’ u potencijalnom suradniku njegovo domoljublje, tvrdi autor i dodaje: ‘Za mene je to uvijek bio najteži, najodgovorniji, ali i najizazovniji dio posla, jer je osobu potrebno uvjeriti u to da ignorira vlastite stavove o domoljublju, prekrši zakone svoje zemlje i postane izdajnik!’ Nakon što potencijalni suradnik postane potpuno indiferentan prema svojoj državi i njezinim nacionalnim interesima, dovoljno je zaigrati na jedan od pet motivirajućih faktora - novac, ideologiju, savjest, ego ili seks, i dobili ste suradnika, dodaje Matthews', prepričava Skoko. 

Ali da ne bi bilo zabune, nisu svi oni kojima je domoljublje na usnama patrioti i u srcu, smatra hrvatski znanstvenik.

'Domoljublje se pokazuje djelom! Nažalost, previše je onih u Hrvatskoj koji misle da su pretplaćeni na domoljublje, koji dižu ruke na domoljubne pjesme i nose krunicu na retrovizoru, ali svojim ponašanjem pokazuju kako im je od Hrvatske i njezinih ljudi puno draži vlastiti džep, popularnost, fotelja, funkcija... Nije čudo da takvi iritiraju mnoge naše sugrađane, pa na sam spomen domoljublja prizivaju u sjećanje onu staru poznatu izreku Samuela Johnsona kako je ‘patriotizam posljednje utočište hulja.’ Vidimo da mnoge države svijeta zlorabe domoljubni osjećaj svojih građana, pa pokreću osvajačke ratove, pretvarajući svoje najbolje sinove u crnu statistiku. Ima i onih koji se udaraju u domoljubna prsa, a kraj njih sunarodnjaci umiru u bijedi, kao da domoljublje nije prije svega čovjekoljublje, kako je govorio Mahatma Ghandi. Ali sve te zloporabe ne mogu nam biti alibi da sumnjamo u svaki domoljubni iskaz ili da postanemo neodgovorni prema zemlji u kojoj živimo.'

 

Foto: Hina

Priredila: Lorena Šafarić

Izvor: croexpress.eu

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 229 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com