Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

Nenad Bach: Na vlastitom primjeru mogu posvjedočiti da igranje stolnog tenisa znatno ublažava simptome Parkinsonove bolesti

NAJAVA: Zagrebački Parkinsonov ping-pong turnir
 
Parkinson
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ovogodišnja akcija Pokretom protiv Parkinsona koja će se održati 29. rujna u zagrebačkom parku Maksimir bit će u znaku turnira u stolnom tenisu i radionice u Brick by Brick zidanju - dviju neuro izazovnih aktivnosti koje poboljšavaju psihomotoričke sposobnosti oboljelih.

Zanimljivo je istaknuti kako će i međunarodno obilježavanje akcije Pokretom protiv Parkinsona biti u znaku ping ponga. Zbog dokazane dobrobiti te neuro izazove aktivnosti za pokretljivost tijela i uma Svjetska stolnoteniska organizacija - na inicijativu hrvatskog glazbenika Nenada Bacha s adresom u New Yorku - pokrenula je globalni Parkinsonov turnir u ping-pongu.

...

U zagrebačkom Parkinsonovu ping pong turniru sudjelovati će i veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Udruga Parkinson i mi, organizator aktivnosti za oboljele u Hrvatskoj, otišla je i korak dalje pa je na program uz ping pong uvrstila još jednu neuro izazovnu aktivnosti - slaganje Brick by Brick građevina od drvenih ciglica. Riječ je o originalnom hrvatskom brendu didaktičkih igračaka čije slaganje kod djece i odraslih potiče kreativne vještine, osjećaj za prostor te jačanje psihomotoričkih sposobnosti.

"Na vlastitom primjeru mogu posvjedočiti da igranje stolnog tenisa znatno ublažava simptome Parkinsonove bolesti, koju karakterizira drhtanje i ukočenost tijela te usporenost pokreta. Ovim turnirom želimo skrenuti pozornost ne samo oboljelima na blagodati stolnog tenisa već i motivirati znanstvenu zajednicu da se upusti u temeljita istraživanja djelovanja stolnog tenisa na zdravlje, naročito Parkinsonovu bolest", poručio je Nenad Bach. Dodao je kako je prvi Parkinsonov turnir u stolnom tenisu uspješno održan u veljači ove godine u New Yorku i nadmašio je očekivanja organizatora.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Predsjednica udruge Parkinson i mi, doktorica neurologije Vladimira Vuletić, kaže kako je cilj ping pongom zaustaviti progresiju i ublažiti simptome Parkinsonove bolesti, progresivnog neurodegenerativnog poremećaja.


"Neka istraživanja su već dokazala dobrobit stolnog tenisa na zdravlje oboljelih. S fiziološkog aspekta, razina dopamina - glavnog neurotransmitera koji nedostaje kod Parkinsonove bolest - povećava se vježbom. Dok igranje neurološki izazovnih aktivnosti poput ping pong, pomaže u uspostavljanju novih neurona koji proizvode dopamin i stvaraju nove sklopova koji poboljšavaju različite motoričke, mentalne i emocionalne funkcije", pojašnjava dr. Vuletić.

Kao i ranijih godina, nastojanja udruge Parkinson i mi u popularizaciji igranja ping ponga uvelike podržava i pomaže pouzdani partner Hrvatski stolnoteniski savez. Zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovoj javnozdravstvenoj akciji izrazio je i Jadranko Pongrac, idejni začetnik i proizvođač gračaka Brick by Brick, koji će kao voditelj radionice nastojati potaknuti oboljele od Parkinsona na izazovnu igru slaganja modela građevina i cjelovitih naselja od drvenih ciglica.

Pored navedenog, udruga Parkinson i mi u Maksimiru organizira i razne druge sportske i kreativne sadržaje kao što su ples, pjevanje, vježbanje tai-chija ili šetnja maksimirskim parkom, a sve kako bi se oboljele potaknulo da aktivno jačaju svoje motoričke i mentalne funkcije.

 

 

Foto: Izvor


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: zgportal.com

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 426 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja