Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

"UNIFIL je zahtjevna operacija, stoga od vas očekujem profesionalno izvršavanje svih zadaća"

Ispraćen 2. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL
 
UNIFIL
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U vojarni "Kamensko" u Karlovcu održan je u petak, 19. listopada 2018. godine svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu - UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

 

Svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj brigadir Robert Mathers, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, izaslanstva Ministarstva obrane i OS RH te rodbina i prijatelji pripadnika 2. HRVCON-a. 

...

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je Hrvatska od zemlje primateljice međunarodne pomoći postala zemlja davateljica, a upravo sudjelovanje u mirovnim operacijama bilo je jedan od presudnih čimbenika za stjecanje članstva u NATO-u i Europskoj uniji. Snagu stečenu u Domovinskom ratu Hrvatska vojska danas pokazuje ne samo u međunarodnim aktivnostima, nego i u vojnim vježbama, kao što je nedavno održana vježba "Velebit 18 - Združena snaga".

"Na vježbi "Velebit 18 - Združena snaga" domaća i svjetska javnost imale su se priliku uvjeriti se kako naša vojska spada među najbolje", rekao je ministar te dodao: "I danas se javljaju pojedinci i određene skupine koje su protiv vježbe te koji zagovaraju slabu vojsku. Poručujem im da će Hrvatska će vojska nastaviti vježbati kako bi uvijek bila spremna, sposobna i uvježbana."

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ministar je uvjeren da će 2. HRVCON i zadaće u misiji UNIFIL odraditi jednako kvalitetno kao i vježbu "Velebit 18".

"Vaša uvježbanost, opremljenost i motiviranost ulijevaju nam povjerenje i sigurnost kako ćete i ovu zadaću odraditi profesionalno i odgovorno na ponos našoj domovini", izjavio je ministar. "Vjerujem kako će ova operacija biti u funkciji jačanja interoperabilnosti, ali i unapređenja vaših sposobnosti."

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio vjeru da će pripadnici 2. HRVCON-a jednako uspješno provesti svoje zadaće kao i njihovi prethodnici, ali i steći nova znanja koja će pridonijeti razvoju OS RH.

"UNIFIL je zahtjevna operacija, stoga od vas očekujem profesionalno izvršavanje svih zadaća, strogo poštivanje sigurnosnih procedura  i postupaka u provedbi postavljenih zadaća te skrb o sigurnosti svojih kolega", poruka je generala Šundova 2. HRVCON-u.

Načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić pohvalio je 2. HRVCON za profesionalno i kvalitetno provedene pripreme, ali ih i podsjetio da će tek u misiji steći najvrjednije lekcije.

"Vaša postrojba nakon povratka u domovinu više neće biti ista. Bit će obogaćena za šest mjeseci intenzivnog iskustva u multinacionalnom okružju, a tako stečena znanja imat će neprocjenjiv značaj za razvoj vaših sposobnosti", uvjeren je general Šerić.

"Uspravne glave i vođeni duhom pobjedničke Hrvatske vojske nastavljamo stopama naših kolega u operaciji UNIFIL. Odlazak u operaciju očuvanja mira za nas predstavlja izazov, ali i priliku da se još jednom dokažemo kao postrojba koja zna i može", istaknuo je zapovjednik Inženjerijske satnije 2. HRVCON-a UNIFIL satnik Ivan Dodig te uime kontingenta zahvalio svima koji su im pomogli i podupirali ih u pripremi za misiju.

Tijekom svečanosti, u vojarni „Kamensko“ bio je izložen taktičko-tehnički zbor, a u kapelici "Sveti anđeli čuvari" održana je misa koju je predslavio don Ivan Blaževac. U svojoj propovijedi, don Blaževac poslao je poručio je pripadnicima 2. HRVCON-a da prenose mir narodu Libanona, ali i jedni drugima jer samo u zajedništvu mogu ispuniti svoju misiju.

U operaciju UNIFIL u Libanonsku Republiku upućuje se 2. HRVCON, koji čine 52 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Tijekom sedmomjesečne rotacije, oni će u suradnji s talijanskim oružanim snagama provoditi mjere zaštite snaga, podupirati pokretljivost u području operacije, osiguravati nesmetanu stratešku i taktičku komunikaciju te pružati i sve ostale oblike potpore snagama u sektoru Zapad UNIFIL-a. 

 

 

Foto: 1.  MORH/J.Kopi


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 276 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja