Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Cilj je učiti i razgovarati o slavnim danima obrane Vukovara i domovine Hrvatske

Za učenike iz 20 hrvatskih osnovnih škola održan Sat povijesti iz Vukovara
 
Vukovar
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića i ove je godine u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. održan  Sat povijesti iz Vukovara, piše hrv.hr.

 

Cilj projekta je, putem videokonferencije, koristeći CARNet-ovu potporu,  satom povijesti povezati učenike osmih razreda iz brojnih hrvatskih gradova i  škola kako bi zajedno učili i razgovarali o slavnim danima obrane Vukovara i domovine Hrvatske. 

...

Ovogodišnji, 9.  po redu, sat povijesti iz Vukovara posvećen je hrvatskoj baštini i hrvatskom identitetu u Domovinskome ratu.

-Satom povijesti pokušavamo ujediniti Hrvatsku u sjećanju na slavne i teške dane Domovinskoga rata i bitke za Vukovar i Hrvatsku kroz različite teme koje se mijenjaju svake godine. Ove je godine Sat povijesti posvećen hrvatskoj baštini i hrvatskom identitetu u Domovinskome ratu. Često je razaranje onoga što nam je važno, što nas čini narodom i hrvatima bilo za nas tragično, ali je jačalo povezanost s našom poviješću i identitetom hrvatskog naroda. Danas je s nama 20 škola i želimo odaslati poruku da volimo i čuvamo svoju Domovinu, rekla je ravnateljica škole Lidija Miletić.

Na satu povijesti o hrvatskoj baštini i identitetu u Domovinskome ratu govorila je i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.


"Kad govorimo o ovoj temi moramo govoriti o velikim razaranjima Gradskog muzeja Vukovar i Dvorca Eltz koji su svojevrstan simbol načina ratovanja, razaranja i uništavanja. Arheološka Zbirka Bauer koja sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća  bila je povod jednog barbarskog razaranja, uništavanja i odnošenja muzejskih zbirki. Nakon povratka i obnove spomeničke baštine, odnosno građevina, vratila se i naša muzejska građa koja nakon restauracije svojim vrijednostima svjedoči o ulozi i važnosti grada Vukovara u povijesnom i civilizacijskom razvoju cijele regije, ali i važnosti nacionalnog osjećaja pripadnosti Vukovaru i cijeloj hrvatskoj državi", rekla je Marić.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Satu povijesti nazočio je i viši savjetnik za nastavu povijesti u Agnciji za odgoj i obrazovanje Franjo Čičak koji je istaknuo kako podržavaju ovaj projekt, posebice stoga što tema Domovinskoga rata nije dovoljno zastupljena niti u udžbenicima niti u nastavi.

"Agencija temi Domovinskoga rata daje sve više pozornosti. Već desetak godina organiziramo i veliki državni seminar na temu Domovinskoga rata za sve profesore povijesti  i tu smo polučili velike rezultate. Vukovar je mjesto gdje je počela obrana Republike Hrvatske u pobjedničkom Domovinskome ratu, tako da u potpunosti podržavamo ovaj projekt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, posebice stoga jer Vukovar povezuju sasvim mjestima koja pokazuju poštovanje za njegovu žrtvu. Možda bi bilo bolje govoriti o pobjedi Vukovara jer je tu počela naša pobjeda. U svakom slučaju ovo je hvalevrijedan projekt koji će pomoći da se ne zaboravi istina o Domovinskome ratu", naglasio je Čičak.

Potporu projektu daje i Grad Vukovar.

"Smatram da je izuzetno važno  promicanje vrijednosti Domovinskoga rata i žrtve koja se tada podnijela. Djeca moraju znati pravu istinu o Domovinskome ratu i podnesenim žrtvama", rekao je pročelnik Upravnog odjela  za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević.

Darko Tufekčić nastavnik povijesti u OŠ Dragutina Tadijanovića naglasio je kako tema Domovinskoga rata nije dovoljno zastupljena u nastavi povijesti jer učenici osmih razreda o toj temi uče samo šest školskih sati,stoga je i ovaj projekt jedan od načina da se dozna i nauči više.  

Projekt se održava po deveti put. Do sada su obrađene teme: Bitka za Vukovar, Domovinski rat u književnoj riječi - književna riječ o Domovinskome ratu, Pozdrav Liko, Velebita diko, Plači mili Zadre moj, Iseljena Hrvatska u Domovinskome ratu i  25. godina bitke za Vukovar – Na temeljima povijesti mi gradimo novu budućnost te „Učitelji u Domovinskom ratu – Učitelji uče primjerom.

 

Foto: 1. Valerija Lozančić


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: hrv.hr/Valerija Lozančić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 413 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja