Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Telefoniranje u vožnji će se kažnjavati s 1.500 kuna

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 
Telefoniranje
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je potvrdilo da je sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožavaju kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja.

Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika uključuje i korištenje mobitela u vožnji.

...

U MUP-u ističu da se prijedlogom zakona "znatno povećavaju novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama".

Uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste. Ta se mjera predlaže za vozače koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Također vozilo bi se moglo privremeno oduzeti recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod utjecajem droge, voze prije polaganja vozačkog ispita ili u vrijeme dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

Zakonske izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke na mrežnim stranicama MUP-a.

Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna povećale bi se i ostale kazne pa bi se primjerice na tisuću kuna povećala kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa, kao i kazna za nepropisan prijevoz djece, dok bi se telefoniranje u vožnji kažnjavalo s 1.500 kuna.

  

Foto: 1. Ilustracija


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 204 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com