Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Činjenica je da ne ide, sve se dublje i više zapravo zakapamo..."

Pupovac: Iskrenog dijaloga između Hrvatske i Srbije zasad nema
 
Pupovac
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema, poručio je to predsjednik Srpskog Narodnog vijeća Milorad Pupovac s današnjeg tradicionalnog prijma u povodu proslave pravoslavnog Božića.

 

No svjestan je da to ne ide baš tako lako.

...

Činjenica je da ne ide. Sve se dublje i više zapravo zakapamo u to živo blato loših strana povijesti hrvatsko-srpskih odnosa u različitim razdobljima, bilo jugoslavenskog, bilo u vrijeme Drugog svjetskog rata i NDH, bilo ratnog raspada zajedničke države, rekao je za HRT-ovu Temu dana.

Ima, kaže, vrijednog dijaloga između predstavnika katoličke i pravoslavne crkve, i to pod sponzorstvom pape Franje. No iskrenog dijaloga između dviju zemalja, smatra Pupovac, zasad nema.

-  Bilo je pokušaja između predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića sa značajnim ograničenjima u mogućem postizanju rezultata. I prošle godine smo se gotovo umorili od toga i postali smo skeptični. I ja sam postao skeptičan da se tu može bilo što učiniti. 

Ipak, kaže, na osnovu razgovora na današnjem prijmu, a i onih koje je vodio sudjelujući na badnjem domjenku kod Aleksandra Vučića, nešto je optimističniji. Na domjenku je, kaže, imao prilike razgovarati s Vučićem o tome do čega je njemu i predstavnicima srpske zajednice i institucija u Hrvatskoj iznimno stalo.

- A to je da se s hladnim odnosima i povremenim užarenim porukama prestane i da se počne otopljavati odnose, da se počnu slati ne loše, nego dobre poruke. Ono što sam čuo me ohrabruje da bi početak ove godine možda mogao donijeti da se u 2019. ipak krene u boljem pravcu.

Premijer Andrej Plenković na današnjem je prijmu SNV-a istaknuo da će trebati vremena da bi zacijelile još svježe rane u odnosima između Hrvatske i Srbije. Kao posebno bolno pitanje izdvojio je nerješavanje problema nestalih, što nas drži u prošlosti i onemogućuje izgradnju budućnosti.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ako ne dođe do te pomirbe, kakvu budućnost Pupovac predviđa?

- Ono što je premijer rekao o potrebi dolaženja do istine, ja se slažem s tim. Svatko treba doprinijeti tome da se ta istina sagleda. Svatko treba sagledavanjem cjeline istine doprinijeti tome da se ona sagleda i svatko treba vjerojatno u nečemu odustati revidirati svoje iskustvo, svoje viđenje istine, odnosno onoga što se smatra istinom.

Na pitanje od čega bi po njemu trebala odustati srpska strana, odgovara:

- Svatko bi trebao odustati prije svega od toga da misli da je samo on kriv, da je samo on žrtva odnosno stradalnik. 

Pojašnjava nadalje da bi svatko trebao odustati od situacija stvorenih ratom. 

- Odgovorni, zreli ljudi, kada stvaraju dugoročni mir, onda znaju da nije dovoljno da se prestane pucati, nije dovoljno da se naprave sporazumi o miru, nego da se prevladaju te vrste stavova i iskustava i da se dođe do nečega do čega su odgovorne žrtve došle, Njemačka-Poljska, Njemačka-Francuska i niz drugih zemalja.

 

Foto: 1. Izvor


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 518 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja