Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATSKA

"Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku"

 
Krila Oluje
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Natporučnik Marko Novković postao je u utorak, 5. ožujka 2019.  novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje", a letjet će na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja.

 

Natporučnik Novković letačku je obuku uspješno završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, koja se odvijala po Programu obuke vojnih pilota "Krila Oluje".

...

Pilot Novković je nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018. 

Tijekom obuke kroz tridesetak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Novković izvoditi u okviru programa nastupa „Krila Oluje" za sezonu 2019.

- sadržaj se nastavlja -

 

Krila Oluje

 

Natporučnik Novković najmlađi je član "Krila Oluje" u sadašnjoj postavi, a rođen je 1989. u Melbournu u Austarliji. Živi u Zadru, a diplomirao je 2013. godine, stekavši naziv inženjera aeronautike. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta. 

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M, natporučnik Novković primio je od vođe "Krila Oluje" satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima "Krila Oluje" nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

"Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu "Krila Oluje" i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima "Krila Oluje", kazao je Novković.

Naime, osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom  sastavu od šest pilota. Tako će uz vođu grupe satnika Darka Belančića ostatak tima činiti  prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić i prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić te repni pratitelj  bojnik Zvonimir Mravunac, dok je vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić, a vanjski desni pratitelj od danas je  natporučnik Marko Novković.

Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

"Krila Oluje" utemeljena  su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu VRO "Oluja", a  ukupno su ostvarili 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.

 

Krila Oluje

Foto: HRZ / M. Karačić

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 309 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja