Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

U fokusu će u ovoj godini biti nastavak obuke pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior

 
Obljetnica HRZ
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u četvrtak, 21. ožujka  2019. obilježena je  27. obljetnica osnutka 93. zrakoplovne baze te ujedno 26. obljetnica pogibije pripadnika baze i 7. domobranske pukovnije, koji su živote izgubili u Škabrnji 1993. godine u u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica.

 

Uz pripadnike baze, svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić i zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev te dosadašnji zapovjednici baze, kao i ostali uzvanici.

...

Obilježavanje Dana 93. zrakoplovne baze započelo je misom zahvalnicom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Svih svetih te polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Sukošanu, a nastavljeno svečanim postrojavanjem pripadnika baze u vojarni u Zemuniku.

Uputivši čestitke pripadnicima baze, zapovjednik HRZ-a general Mato Mikić s posebnom zahvalnošću prisjetio se poginulih pripadnika, kao i onih koji su svoj radni vijek ugradili u razvijanje i jačanje 93. zb. Podsjetio je na dane kada je prije 27 godina ustrojavana baza i prve letačke aktivnosti te pripreme za početak školovanja hrvatskih vojnih pilota u rujnu 1992. godine. Od tada do danas 93. zb je ključna u stvaranju pilotskog i zrakoplovno-tehničkog sastava HRZ-a.

Istaknuo je posebno važnu ulogu baze u prihvatu i uvođenju u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, ustrojavanju MATC kao međunarodnog centar za obuku helikopterskih posada te rad na ustrojavanju MSAP kao NATO centra izvrsnosti, ali i onu najvažniju i najodgovorniju, a to je obuka mladih pilota na avionima i helikopterima.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

Zapovjednik baze pukovnik Krešimir Ražov podsjetio je na ključne događaje u proteklih 27 godina baze, istaknuvši posebno doprinos djelatnika baze u Domovinskom ratu i oslobađanju vojarne u Zemuniku u operaciji Maslenica te kasnijim oslobodilačkim operacijama.

Naglasio je kako danas vođenje postrojbi HRZ-a u Zemuniku i Divuljama preuzimaju mlađi naraštaji te kako će baza uskoro početi djelovati pod novim nazivom - 93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osvrnuo se potom na ključna događanja unazad godinu dana, istaknuvši kako su tijekom tog razdoblja pripadnici baze ostvarili oko 6500 sati naleta, što u spašavanju ljudskih života i obrani od požara, a što u promoviranju sposobnosti i vještina te letačkoj obuci.

Proteklu su godinu obilježili sudjelovanje u vojnoj vježbi Velebit s većim brojem aviona i helikoptera, nastavak borbeno-letačke obuke nove skupine pilota i zrakoplovnih tehničara na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, završetak obuke mađarskih pilota u Eskadrili aviona, uspješna provedba protupožarne sezone te početak osposobljavanja i preobuka pilota na protupožarnim avionima, kao i jubilarni 50. nastup akro-grupe Krila Oluje. Pukovnik Ražov je podsjetio i kako je veliki trud uložen u uređenje vojarne. 

U fokusu će u ovoj godini biti nastavak obuke pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior te dostizanje pune operativne sposobnosti i daljnji rad na razvoju Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga MSAP (Multinational Special Aviation Program) te izgradnja novog multifunkcionalnog hangara za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Na kraju svečanosti najzaslužnijim pripadnicima baze uručene su pohvale, nagrade i priznanja te odlikovanje Reda hrvatskog pletera bivšim i sadašnjim pilotima akro grupe Krila Oluje.

 

Foto:MORH / T. Brandt

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 282 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com