Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Uz zračne snage, u vježbi sudjeluje i HRM, te više od 300 vatrogasaca s oko 100 vozila iz 10 europskih zemalja

 
Modex Cres 2019
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Zračne protupožarne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) angažirane su u ponedjeljak, 8. travnja 2019. u sklopu pružanja potpore Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u međunarodnoj vatrogasnoj vježbi "MODEX CRES 2019", koja se od 7. do 10. travnja 2019. održava na otoku Cresu.

 

Uz hrvatske zračne snage, po prvi puta na vježbi sudjeluju i dva aviona Canadair CL-415 talijanskih protupožarnih snaga koja su bila bazirana u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. 

...

U zajedničkoj akciji simuliranja gašenja šumskog požara letačka posada hrvatskog Canadaira bila je u ulozi vođe talijanskih posada koji su na lokaciji provedbe vježbe zajedničkim djelovanjem pružali potporu u gašenju požara.

Osim Canadaira, na vježbi će biti prezentirano i djelovanje Airtractrora AT-802, dok je helikopter Mi-8 MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera pružao potporu u prijevozu i desantiranju pripadnika Državne intervencijske postrojbe.

Uz zračne snage, u vježbi sudjeluje i Hrvatska ratna mornarica s desantnim brodom – minopolagačem DBM-82 "Krka", te više od 300 vatrogasaca s oko 100 vozila iz 10 europskih zemalja.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Voditelj djelovanja zračnih protupožarnih snaga na vježbi bojnik Željko Žugaj rekao je kako je Protupožarna eskadrila po prvi puta bila u ulozi prihvata talijanskih Canadaira, a kroz primjenu procedura i postupaka pri pozivanju i neposrednom zajedničkom radu na požarištu potvrđena je puna spremnost rada hrvatskih posada zajedno s kolegama iz Italije. 

„Imamo iskustva u pružanju pomoći drugim državama u gašenju velikih požara, a ovo je po prvi puta kako u Hrvatskoj predstavljamo timski rad zajedno s posadama iz Italije. Sve radnje i postupci su primjenjivani kao da se radi o stvarnoj situaciji te je ovo značajan korak u izgradnji što kvalitetnijeg i uspješnijeg sustava protupožarne zaštite ne samo na nacionalnoj razini nego pridonosi i sveukupnoj sigurnosti država Europske unije“, istaknuo je bojnik Žugaj.

Vatrogasna vježba "MODEX CRES 2019" provodi se u sklopu EU-projekta "Romex" i pri kojem se aktivira Mehanizam civilne zaštite Europske unije čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera.

Naime, veliki šumski požari postali su  zadnjih godina jedan od većih rizika u zemljama Europske unije te se organizacijom ove vježbe provjeravaju standardni operativni postupci, interoperabilnost, koordinacija te zajedničko djelovanje i suradnja međunarodnih zračnih modula u gašenju šumskih požara otvorenog prostora.

Ujedno, vježba je poslužila i za pripremu Europske unije za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

 

Modex Cres 2019

 

 

Foto: HRZ / M. Karačić

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 211 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com