Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Izmijenjen Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji

 
Hrvatski sabor
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Hrvatski sabor u četvrtak navečer izmijenio je Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji čime bi sustav izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola trebao postati brži, efikasniji i jeftiniji, u korist građana i investitora, dok je imenovanje Ivane Belec za članicu Državnog izbornog povjerenstva odgođeno dok ne završe izbori za Europski parlament.


Tri su ključne promjene koje donose zakonske izmjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, njihovo pojeftinjenje te ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje. Velika je novost i da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola.

...

Mostov zastupnik Miro Bulj negodovao je što nije prihvaćen njegov amandman da bazne stanice moraju imati građevinsku dozvolu. 

- U Hrvatskoj se postavljaju na vrtiće, škole, bolnice, crkvene zvonike, gdje im padne napamet, kazao je Bulj te potom na saborskoj govornici ostavio bocu zagađene vode iz rijeke Krke.

Olakšava se i pojeftinjuje osnivanje trgovačkih društava

Sabor je većinom glasova izmijenio i Zakon o trgovačkim društvima kao i Zakona o sudskom registru kojima se olakšava i pojeftinjuje osnivanja trgovačkih društva u Republici Hrvatskoj.


Uvodi se online osnivanja društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću čime će se omogućiti budućim poduzetnicima brži postupak, bez obilaženje šaltera. Olakšava se i dio vezan za temeljni kapital, pa će tako prilikom osnivanja društva biti potrebno uplatiti najmanje četvrtina uloga, što prag od minimalnog kapitala od 20 tisuća kuna spušta na 5 tisuća kuna. Osim toga, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću umjesto tri osobe moći će sada osnivati maksimalno pet osoba.

Također se uvodi internetski pristup podacima sudskog registra iz glavne knjige.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Izmijenjen je i Zakon o carinskoj službi radi usklađivanja sa Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave i Zakonom o državnom inspektoratu, odnosno preuzimanja dijela inspekcijskih poslova Ministarstva financija od strane Državnog inspektorata.

Sabor je također u drugo čitanje poslao prijedlog zakona o sustavu državne uprave kojim se, kako tvrdi Vlada, želi depolitizirati, profesionalizirati, decentralizirati i racionalizirati državnu upravu, kao i prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se među dužnosnike uvrštavaju glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik.

Potvrdio je i nekoliko međunarodnih sporazuma, te izmijenio statut Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Za člana saborskog Odbora za zakonodavstvo Hrvatski sabor je potvrdio Antu Plazonića, a za člana Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Martina Baričevića.Imenovanje Belec za članicu DIP-a odgođeno dok ne završe EU izbori

Imenovanje Ivane Belec za članicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP) predsjednik Sabora Gordan Jandroković odlučio je odgoditi dok ne završe izbori za Europski parlament.

- Obzirom da je započela izborna kampanja i da ne želim da se baci sjena na rad DIP-a, odluku o izboru članice DIP-a donijet ćemo nakon izbora za Europski parlament, naglasio je Jandroković.Vlada se nije stigla očitovati o paketu turističkih zakona

Saborski zastupnici nisu večeras glasovali o paketu tri turistička zakona, jer se Vlada nije stigla očitovati na podnesene amandmane, izvijestio je Jandroković.

  

Foto:  skyscrapercity.com

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com