Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Oko 7200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za manje od 32 sata oslobodilo je 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija

 
Okučani
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Premijer Andrej Plenković, koji je u utorak poslijepodne posjetio Okučane uoči 24. obljetnice Bljeska, izjavio je da je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život u operaciji Bljasak.

 

Plenković je ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Kristalnoj kocki vedrine.

...

Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, kojima je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila sporazume o intervencijskom planu.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što načelnik Općine Okučani Aco Vidaković nekoliko mandata „radi kontinuirano i sustavno na poboljšavanju uvjeta života“, a danas su im uručeni instrumenti koji trebaju pomoći pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice onim koji su slabije razvijeni.

Riječ je o sedam gradova i općina u Zapadnoj Slavoniji. Naime, ministrica Žalac uručila je danas Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan, i to gradonačelnici Pakraca, gradonačelniku Lipika te načelnicima općina Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

To je četvrto područje za koje se rade ti instrumenti. Oni će poticati socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo u godinama koje dolaze, rekao je premijer. Uz ono što smo učinili sa Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, dakle uz jednu fiskalnu decentralizacija, to će, nadam se, omogućiti ovom dijelu Slavonije da se brže i kvalitetnije razvija, i da uloga lokalnih jedinica bude snažnija u pripremi razvojnih projekata, dodao je.

Premijer Plenković istaknuo je i važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je Vlada osmislila za pet slavonskih županija, kao i činjenicu da je njihov naglasak da „pomognu sada“.

Naglasio je kako su do sada potpisni ugovore koji su prešli devet milijardi kuna, što znači da će u okviru ovoga mandata Vlade biti ugovoreno „sve ono što je bilo predviđeno“.

Demografski problem je izražen, kao i većem dijelu Hrvatske, pa je otvaranje radnih mjesta jedna od mjera da Vlada zadrži ljude u Slavoniji, kazao je premijer.

Na pitanje novinara o 'curenju službenih podataka, koje dugo traje', Plenković je kazao da brojni mediji imaju svoje načine da dolaze do saznanja koja ne bi trebala biti dostupna javnosti.

Obrovac je vrlo neobičan slučaj, nisam bio svjestan da se nešto takvo zbiva, kazao je vezano za 'aferu s Domom zdravlja u Obrovcu', i dodavši kako Vlada radi na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, kao i poboljšanju i dostupnosti zdravstvenih usluga.

To je jedna od ključnih strateških reformi za koju treba više napora, sredstava i dulje vrijeme, kazao je i dodao da će nastaviti raditi na tome.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...

 

 

Na pitanje da komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da mu je „Plenković poslao policiju zbog prvog bijelog polja na zastavi" koja je izvješena u prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku, premijer je odgovorio da ne obraća „pozornost na te izjave“.

U Bljesku oslobođeno 500 četvornih kilometara zapadnoslavonskog teritorija

Vojno redarstvena operacija Bljesak započela je rano ujutro 1. svibnja 1995. Oko 7200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za manje od 32 sata oslobodilo je 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija koje su zaposjeli velikosrpski agresori, te je ponovno uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

U operaciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162 ranjeno.

 

Bljesak

 

Foto:  Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 349 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com