Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 Ubijeni samo zato što su Hrvati

 
Jazovka
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Danas, 22. lipnja 2019. prisjećamo se vojnika i civila koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, te ih bacili u jamu Jazovku, koja je otkrivena prije 29 godina.

 

U Jazovku je bačeno oko 450 nedužnih žrtava.

...

I dok će bivši partizani uz tradicionalni izravni tv prijenos u šumi Brezovica slaviti „veličanstvenu“ pobjedu, odnosno dan kad je u Hrvatskoj 'pukla prva puška', u dolini hrvatskih kardinala, u malom mjestu Sošici, Hrvati će se ponovno prisjećati nevino pobijenih ljudi, žena i djece, bolesnika i drugih, koji su samo zato što su bili Hrvati, završili u tami Jazovke.

Prema izjavi pataloga prof. dr. Žarka  Danilovića za Večernji list (13.8.1999.) navodi se:

„Pretpostavljali smo da su u nju bačeni i ranjenici od kojih su neki mogli imati i samo jednu nogu kao što se to događa u ratu. Ni lubanje  više nisu čitave pa smo odlučili da ćemo brojat i čeone kosti s arkadama i nosom što je bilo i najsigurnije. U jami je bio i jedan biolog, specijalist baš za kosti, i tako smo utvrdili točan broj od 447 osoba, što govori da je to ekstremno velika masovna grobnica. Na ostacima lubanja pronašli smo  ulazne i izlazne rupe od metaka što znači da su neki ubijeni vatrenim oružjem, a drugi su zacijelo likvidirani tupim priručnim sredstvima jer smo u jami našli jednu sjekiru i jednu motiku. Imamo sve dokaze da su u jamu bačeni i ranjenici. To su ranjenici koje su partizani odmah nakon II. svjetskog rata pokupili iz zagrebačke bolnice Svetoga Duha, njih oko 270, te ih doveli u Sošice, likvidirali i bacili u jamu. Moram reći da me to podsjeća na ono što su četnici napravili u Vukovaru 1991. kada su isto tako izveli ranjenike iz bolnice i poubijali ih. Povijest se ponavlja. A za ove ranjenike pobacane u Jazovku imamo i svjedočanstvo partizana koji je vozio autobus kojim su žrtve dovezene do jame. Drugi put više nije htio voziti kad je vidio što se ondje s ljudima radi“ – rekao je prof. Danilović.

Pretpostavlja se da su u jamu bačeni  i zarobljeni ustaše i domobrani te neki zarobljenici iz partizanskih logora.

Pored sjekire i motike, u jami je nađena i debela bakrena žica kojima su zarobljenicima vezali ruke, zatim toplomjer, kirurške šipke, opasači, žlice….

- sadržaj se nastavlja -

 

 

Susret Predsjednice s predstavnicima „Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka“

Kolinda Grabar Kitarović

14. lipnja 2019. predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo „Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka“, koje ju je obavijestilo o pripremama za ovogodišnje obilježavanje obljetnica masovnog poslijeratnog ubojstva vojnih ranjenika i civila iz zagrebačkih bolnica te zločina koje su počinili partizani nad vojnim zarobljenicima nakon bitke kod Krašića 1943. godine, kao i o naporima da se spomen-područje Jazovka što bolje uredi i učini pristupačnim hodočasnicima i posjetiteljima.

Ujedno su izvijestili o indicijama koje imaju o postojanju još jednoga masovnog grobišta u blizini jame Jazovke te su zamolili za posredovanje kako bi se što prije pristupilo istraživanjima.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je potporu radu udruge, naglasivši kako će se zauzeti da se što skorije pristupi istraživanju potencijalnih lokacija masovnih grobišta, a Ured Predsjednice posredovat će u uspostavi kontakta „Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka“ i nadležnih državnih tijela Republike Hrvatske, kako bi se spomen-područje Jazovka što prije uredilo kao memorijalno-edukativni centar.

Foto: DPCM / predsjednica.hr

Autor: Lorena Tulić

Izvor: DPCM / predsjednica.hr / kamenjar.com / jaskadanas.hr 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 289 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com