Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Obljetnice

Krstičević: Hrvatsku danas čuva moćna i respektabilna vojska izrasla na temeljima iz Domovinskog rata, kako se ovakvi zločini više nikad ne bi ponovili

 
Škabrnja
 

 

PRESS

 

 

 

Škabrnja

 

Žrtvama Škabrnje i ove godine 18. studenog došli su se pokloniti brojni mještani, branitelji, pripadnici Hrvatske vojske i prijatelji iz cijele Hrvatske.

 

Obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu obilježena je komemorativnim skupom, kolonom sjećanja i trodnevnom hodnjom pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade od Knina do Škabrnje.

...

Na obilježavanju su prisustvovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Ministar Krstičević: Žrtve Vukovara i Škabrnje nikad ne smiju biti zaboravljene

Potpredpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji se pridružio Paucima na njihovoj zadnjoj dionici hodnje sjećanja u Škabrnji poručio je kako žrtve Vukovara i Škabrnje nikada ne smiju biti zaboravljene istaknuvši:
“Hrvatska vojska bila je u hodnji od Knina do Škabrnje kako bismo odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu. U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti Domovinskog rata. Danas su žrtve Vukovara i Škabrnje u srcu svakog hrvatskog vojnika. Hrvatsku danas čuva moćna i respektabilna vojska izrasla na temeljima iz Domovinskog rata, kako se ovakvi zločini više nikad ne bi ponovili”.

 

mons. Puljić: Danas nas crkvena zvona pozivaju na molitvu za sve naše stradale u Domovinskom ratu jer njima dugujemo našu slobodu

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, potom je Ulicom 18. studenog 1991. krenula kolona sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih podno središnjeg križa vijenac položilo izaslanstvo Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, a zatim je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. U prigodnoj homiliji mons. Puljić je podsjetio na stradanja hrvatskog naroda kroz stoljeća i zatomljavanje njegovog kulturnog, povijesnog i vjerničkog identiteta. “No on se nikada s tim nije mirio i zato danas imamo svoju slobodu i neovisnost zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja. Današnji dan povezan je s okupacijom herojskog Vukovara i Škabrnje. Ova dva mjesta, mjesta su velikog stradanja ali naše svetinje kojima smo se molili bile su naša snaga i utjeha. Ova dva grada nisu izdržala ali izdržala je Hrvatska zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja. Danas nas crkvena zvona pozivaju na molitvu za sve naše stradale u Domovinskom ratu jer njima dugujemo našu slobodu. Naša je obaveza sjećati ih se i nikad zaboraviti naše heroje i mjesta gdje počivaju”, kazao je mons Puljić.

 

 

Simbolična hodnja sjećanja “Korak po korak” do mjesnog groblja sv. Luke

Hodnja sjećanja simboličnog naziva “Korak po korak” potom je nastavljena do mjesnog groblja sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 28 godina, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još 6 ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca obitelji poginulih i nestalih te izaslanstva Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Samostalnog škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a, Zbora gardijskih brigada i specijalne policije, Zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva.

Ove godine na 28. godišnjicu stradanja Škabrnje, počast žrtvama odalo je simboličnom trodnevnom hodnjom u dužini od 75 kilometara i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne “PAUCI” Gardijske mehanizirane brigade te dio pripadnika Tigrova. Hodnja od vojarne 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu preko Kistanja i Benkovca do Škabrnje provedena je u nekoliko faza, a na posljednjoj su se dionici kod Benkovca Paucima pridružili i pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade te u zajedničkoj koloni sjećanja odali počast poginulim suborcima.

 

Škabrnja

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 234 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com