Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Danas u Luxemburgu (14:30) - rasprava o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske

 
Arbitraža
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Na sudu Europske unije u Luxemburgu održat će se rasprava o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražnog sporazuma, točnije rasprava o nadležnosti suda u tom postupku.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić kazala je da će se u 14:30 održati usmena rasprava pred Sudom EU-a.
...
- Postupak se vodi u povodu slovenske tužbe u okviru koje ona tvrdi da Hrvatska krši pravo EU-a zato što ne prihvaća i ne primjenjuje arbitražnu odluku. Hrvatska je odmah na takvu tužbu uložila prigovor. Kada je Sud dobio hrvatski podnesak kojim prigovaramo nadležnosti suda, on je zatražio da se Slovenija također o tome očituje. Sud je u konačnici odlučio da će prvo raspraviti pitanje nadležnosti i da je za to potrebno održati usmenu raspravu. Ova usmena rasprava će biti dobra prigoda da države detaljnije izlože svoja stajališta, kazala je Metelko Zgombić.

Naglasila je da će Hrvatska tijekom ročišta pokazati da je stvarni spor između Hrvatske i Slovenije oko smjera potezanja granice, oko valjanosti arbitražnog sporazuma. 

- To  nisu pitanja koja se rješavaju pred Sudom EU-a, nego pred drugim sredstvima mirnog rješavanja sporova predviđenih međunarodnim pravom, dodaje. 

Istaknula je da će danas svaka država imati prigodu govoriti 20 minuta, a zatim će suci i neovisni odvjetnik imati pravo mogućnosti postaviti pitanja. Nakon toga svaka država ima još pet minuta za izlaganje završne riječi i replicirati na stajališta koja je reklla druga strana. Kazala je i da će Hrvatsku zastupati zastupnica Hrvatske pred Sudom, pomoćnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Gordana Vidović Mesarek i jedna britanska odvjetnica.

Metelko Zgombić govorila je i o opcijama koji su daljnji postupci u slučaju da se Sud proglasi nadležnim, odnosno nenadležnim u ovome slučaju. 

Politički analitičar Davor Gjenero kazao je kako je činjenica da unutar suda funkcionira ponajbolji europski pravnik, iz Hrvatske, Siniša Rodin. 

- Njegov utjecaj na kolege znatno nadmašuje utjecaj slovenskih kolega u ovom sporu. Tu je nekakva ishodišna prednost Hrvatske u procesu, kazao je. 

Politički analitičar Denis Avdagić smatra da će nakon neugodnog iskustva koje je Hrvatska stekla u slučaju sa Slovenijom, bilo koja druga država koja nije članica EU-a teško pristati na nešto što bi bilo slično. 

- No moguće je da se nađe neko rješenje koje bi poslužilo u formi posrednika. Naravno, pitanje je tko bi bio posrednik i što bi bile početne točke pregovora.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 254 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr