Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi' izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike, opljačkao...

 
Suđenje za ratni zločin
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Svjedočenjem Mirka Mihalića, koji je kazao da za vrijeme napada nije vidio optuženog, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u odsutnosti Siniši Martiću zvanom Šilt, za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenome iste godine.

 

Iskazivajući na okolnost kombiniranog pješačko-oklopnog napada na Gornji i Donji Viduševac 30. rujna 1991. Mirko Mihalić je rekao da je sudjelovao u obrani sela zajedno s još stotinjak hrvatskih branitelja.

...

"Glavnina neprijateljskih snaga kretala se na pravcu Glina - Gornji Viduševac -Topusko, a u napadu su sudjelovali srpski teritorijalci, tenkovska brigada iz Pančeva i dobrovoljci iz Srbije. Prije samog napada avioni bivše JNA obavljali su izviđanje terena, a obavljena je i topnička priprema. Napad je započeo oko 9 sati te je borba okončana istog dana oko 19 sati, kada smo se povukli s položaja'', ispričao je Mihalić.

Svjedok je dodao kako su branitelji neuspješno pokušali izvesti protunapad te da su neprijateljske snage ''gađale sve što im je bilo u dometu cijevi''. Pritom je istaknuo da je u napadu uništeno više od polovine kuća u Gornjem i Donjem Viduševcu te kako ne zna što se poslije događalo.

Upitan za postrojbu 'Šiltovi', Mihalić je rekao da kako su oni bili specijalna postrojba elitnog statusa unutar 24. brigade 39. banijskog korpusa, što je zaključio iz snimaka koje su snimali pripadnici te postrojbe, a koje je odgledao nakon rata.

''Tijekom napada na Viduševce, iz razumljivih razloga, nisam mogao razaznati sudjeluju li u napadu i 'Šiltovi'. Stoga nisam niti mogao prepoznati nikoga od napadača'', rekao je Mihalić, dodajući kako je poznavao Sinišu Martića od njegovog djetinjstva. Pritom je zaključio da bi prepoznao optuženog u slučaju da ga je vidio za vrijeme napada.

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike te opljačkao imovinu i uništio zaštićene objekate.

Martića se tereti i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo ženu iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 361 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com