Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

DIP objavio pravila izborne šutnje

 
Izborna šutnja
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Subota i nedjelja dani su izborne šutnje uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima će tri milijuna 855 tisuća birača odlučivati tko će od 11 kandidata idućih pet godina biti na čelu hrvatske države. 

 

Izborna šutnja počinje s prvim minutama subote i trajat će do nedjelje, do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta. 

...

U ta dva dana zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabrana vrijedi i za objavljivanje fotografija, izjava i intervjua predsjedničkih kandidata. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno izborno tijelo, pozvalo je kandidate, njihove predlagatelje te druge fizičke i pravne osobe, medije i medijske nakladnike da poštuju šutnju. 

Kandidate i njihove predlagatelje poziva da ne postavljaju nove plakate ili letke, da ne zovu građane da im daju glas, da im ne telefoniraju, ne šalju SMS-ove ili e-mailove. 

DIP ih poziva da šutnju poštuju i na društvenim mrežama, da ne postavljaju nove promidžbene sadržaje poput statusa, video clipova, slika ili komentara.

 

I mediji trebaju poštivati izbornu šutnju

Medije i medijske nakladnike Povjerenstvo poziva da iz programskih sadržaja uklone sve što predstavlja izbornu promidžbu, reklame, linkove, slikovne linkove-oglase (baneneri)  na portalima koji vode na mrežne stranice kandidata i njihovih  predlagatelja.  

Na sedmim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti, hrvatski birači u zemlji i inozemstvu odlučuju hoće li još jedan mandat povjeriti aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović (HDZ) ili će, pak, to povjerenje dati nekom od njenih 10  protukandidata. 

To su Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, Zoran Milanović (SDP), nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Miroslav Škoro.  

Predsjednik države bira se većinom glasova svih izašlih birača (50 posto plus jedan glas), a ako nitko od njih 11 ne dobije takvu većinu, ide se u drugi izborni krug za dva tjedna. U taj krug ide dvoje kandidata koje u prvom dobije najviše glasova. 

 

DIP objavio pravila izborne šutnje, traje do nedjelje u 19 sati

"Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela u vremenu od 00,00 sati 21. prosinca 2019. do 19,00 sati 22. prosinca 2019., a u kojem vremenu traje izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) pozivakandidateza predsjednika Republike Hrvatske, predlagatelje kandidata tedruge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

  • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa kandidata
  • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija u medijima
  • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka
  • pozivanja na glasovanje za pojedine kandidate
  • upućivanja telefonskih poziva, SMSporuka ili elektroničke pošte biračima
  • postavljanjanovih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža
  • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

 

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnikeda se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela kandidata bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temite da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi-oglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice kandidata i predlagatelja kandidata", priopćio je DIP.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 414 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr