Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Više od 40 jahača projahalo je na konjima u subotu ulicama malenog srijemskog pograničnog mjesta Bapska nedaleko Iloka

 
Pokladno jahanje
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Više od 40 jahača projahalo je na konjima u subotu ulicama malenog srijemskog pograničnog mjesta Bapska nedaleko Iloka u sklopu tradicijskog običaja pokladnog jahanja, prvog u nizu koji će se održati do početka korizime u brojnim mjestima u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

 

Odjeveni u zimsko slavonsko tradicijsko ruho pokladni jahači projahali su Bapskom zaustavivši se na tri tzv. postaje kod domaćinstava koja su ih pogostila rakijom, vinom i sokovima te kulenom, kobasicom, čvarcima, kflicama, a od slatkih jela krafnama, salenjacima, masnicama i drugim slavonski kolačima. Zauzvrat, jahači bi se domaćinima odužili pjesmom.

...

Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni, konjanici bi u znak zahvale zapjevali "Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala".

Po riječima Dubravka Asića, jednog od organizatora pokladnog jahanja u Bapskoj, bilo je to peto pokladno jahanje u tome mjestu u kojem danas živi oko 700 stanovnika.

"U mome domaćinstvu pet je konja i jako smo zaljubljeni u njih. Sin i kći jašu, a dolaze nam i njihovi prijatelji", kazao je Dubravko Asić dodajući kako je običaj pokladnog jahanja u Bapskoj postojao i prije Drugog svjetskog rata.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine i Habsburške monarhije, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata. Održava se u zimsko vrijeme, u razdoblju nakon blagdana Sveta tri kralja pa sve do početka korizme.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 220 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com