Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Iako nas dijeli više od 15 000 kilometara, ovom akcijom želimo našim australskim prijateljima poručiti da smo uz njih"

 
Izviđači
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Savez izviđača Hrvatske, koji je u protekle dvije godine volonterskom akcijom "Boranka" pošumio požarišta Dalmacije s više od 60.000 stabala, pokrenuo je donatorsku akciju prikupljanja pomoći za Australiju koja je pogođena katastrofalnim požarima, priopćeno je u petak iz tog Saveza.


"Sva sredstva prikupljena donatorskom akcijom 'Boranka za Australiju' hrvatski izviđači proslijedit će u fond za pomoć koji su osnovali australski izviđači", navodi se u priopćenju.

...

Savez izviđača Hrvatske poziva sve koji žele pomoći da donaciju uplate na žiro račun kampanje "Boranka": HR5624070001100022695 s naznakom ZA POMOĆ AUSTRALIJI.

"Iako nas dijeli više od 15 000 kilometara, ovom akcijom želimo našim australskim prijateljima poručiti da smo uz njih i da mi u Hrvatskoj, nažalost, isto jako dobro znamo što su šumski požari te kakve posljedice ostaju iza njih.  Naravno, štete su neusporedive, ali ako ovdje prikupljena sredstva pomognu da se u Australiji posadi makar i jedna nova šuma, to je već velika stvar", izjavio je poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje "Boranka" Dan Špicer.

Istaknuo je da će se nastaviti pošumljavati požarišta Dalmacije.

"Mi ćemo i dalje kroz našu kampanju Boranka neumorno nastaviti pošumljavati požarišta Dalmacije znajući da je jedna mala Hrvatska barem malo pomogla i oporavku prirode u dalekoj Australiji, rekao je Špicer.

U pripremi  akcije "Boranka za Australiju", hrvatski izviđači susreli su se i s veleposlanicom Australije Elizabeth Petrovic

"Veleposlanici Petrovic najavili smo našu akciju za pomoć Australiji koju je ona najiskrenije podržala i najsrdačnije zahvalila svima koji će sudjelovati.  Dogovorili smo i moguću razmjenu ideja po pitanju raznih projekata pošumljavanja požarišta u čemu i hrvatski i australski izviđači imaju jako puno iskustva", istaknuo  je glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Boris Vujnović.

Hrvatski izviđači ističu kako su se Australski izviđači (Scouts Australia) među prvima organizirali u pomaganju ljudima, životinjama i prirodi.

Australiju je pogodila dosad najgora požarna sezona s katastrofalnim posljedicama za stanovništvo, životinjski svijet i prirodu.  Požari, koji mjesecima bez prestanka bjesne Australijom, uzrokovali su do sada 30 ljudskih žrtava i uništili više od tri tisuće domova.

Procjenjuje se da je do sada izgorjelo više od 11 milijuna hektara šuma i drugog raslinja, što je površina čitave Bugarske, prilikom čega je stradalo više od milijardu životinja, od čega deseci tisuća koala i klokana. Iako su nedavne kiše nakratko pomogle u gašenju aktivnih požara, s novim rastom temperatura koje slijedi, očekuje se dodatno pogoršanje uvjeta i daljnje širenje požara, navodi se u priopćenju Saveza izviđača  Hrvatske.

Napominje se kako su ovi zastrašujući podaci rezultat rekordno visokih temperatura i iznimno dugog sušnog razdoblja koje je dodatno pogodovalo širenju požara.  2019. bila je u Australiji ujedno i najtoplija i najsuša godina od kada postoje mjerenja, dakle u zadnjih 120 godina, što prema svim podacima i pokazateljima nepobitno ukazuje upravo na djelovanje i učinke klimatskih promjena.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 585 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr