Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

HRZ stupio u kontakt i s američkom vojskom i tvrtkom Bell

 
Kiowa Warrior
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Pronađena je takozvana crna kutija helikoptera, a pomoć su u istrazi ponudili US Army i proizvođač helikoptera tvrtka Bell. U četvrtak u 11 sati u HNK Zadar bit će komemoracija poginulim pilotima.

 

Američka strana ponudila je pomoć, što nije isključeno da ćemo prihvatiti, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok na današnjoj izjavi za medije o helikopterskoj nesreći kod Zlarina, u kojoj su poginula dva pilota.

...

Na pitanje je li nađena crna kutija zapovjednik HRZ-a Michael Križanec rekao je u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku da su nađeni svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija koji će poslužiti za analizu. Dodao je da američka vojska vjerojatno ima software i hardware da spasi podatke.

Rekao je da je HRZ stupio u kontakt i s američkom vojskom i tvrtkom Bell kako bi vidjeli koja je to institucija u SAD-u koja bi mogla dati najadekvatniju pomoć.

- Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako s njima rukovati i gdje ih poslati, a na istražiteljskom timu je odluka kad, kako i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući određene analize i animacije - rekao je Križanec.

Na pitanje postoji li snimka s helikoptera Počinok je odgovorio: "Za baš ovaj let nema".

 Otvorena knjiga žalosti

Knjige žalosti za stradale pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturinu koji su poginuli jučer u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, otvorene su u utorak u Ministarstvu obrane, priopćeno je iz MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i general Mirko Šundov upisali su se u Knjige žalosti. 

Krstičević je izrazio duboku žalost i sućut zbog tragične pogibije pilota HRZ-a koja će, ističe, ostaviti trajan ožiljak u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dragi Marine, svojim radom i djelovanjem ostavio si dubok i neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odabrao si HRZ kao svoju drugu obitelj i časno si služio svojoj Domovini. Hrabro si prihvatio sve što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Otišao si časno i ponosno. Hvala ti na svemu što si dao za Hrvatsku. Hrabri nebeski viteže, neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo", naveo je ministar Krstičević u knjizi žalosti za bojnika Marina Klarina.

U Knjizi žalosti za poginulog natporučnika Tomislava Baturinu, ministar Krstičević napisao je: Dragi Tomislave, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota koji je služio Domovini na čast i ponos. Odabrao si nebo za svoj drugi dom, a HRZ kao svoju drugu obitelj. Časno si služio svojoj Domovini i hvala ti na svemu. Zauvijek ćeš ostati u srcima svakog pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Počivaj u miru hrabri viteže. Neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo.

Opraštajući se od poginulih pilota, general Šundov je istaknuo da će ih se uvijek pamtiti kao iskrene domoljube i predane suradnike. Zahvalio je na njihovu doprinosu u razvoju HRZ-a i HV-a.

"Ponosni smo što smo u svome okruženju imali priliku surađivati s vama kao iskusnim profesionalcima i ljudima koji su svoj život posvetili pilotskom i vojnom pozivu. U ime HV-a i svoje osobno, upućujem vam posljednji pozdrav i riječi svoje zahvale", poručio je Šundov.

Knjige žalosti su otvorene danas u Ministarstvu obrane RH i Zapovjedništvu HRZ-a u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu, a od sutra, 29. siječnja, bit će otvorene u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku, u matičnoj postrojbi poginulih pilota, stoji u priopćenju.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 238 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr