Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 19 sati predvodit će u zagrebačkoj Katedrali euharistijsko slavlje

 
Alojzije Stepinac
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Župi Presvetog Trojstva u Krašiću obilježava se proslava Stepinčeva. Priprema za obilježavanje blagdana blaženog Alojzija Stepinca u povodu 60. godišnjice njegove smrti počela je 1. veljače.

 

Tim povodom tijekom devet dana služene su svete mise u nekoliko župa.

...

Središnje svečano euharistijsko slavlje u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Ondje je bio i premijer Andrej Plenković. S predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, nakon mise su položili vijenac ispred blaženikova kipa.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 19 sati predvodit će u zagrebačkoj Katedrali euharistijsko slavlje.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu je u Zagrebu premijerno prikazan dokumentarni film "Stepinac: kardinal i njegova savjest" scenaristice i redateljice Višnje Starešine. Film otkriva, među ostalim, kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća. Govori i o globalnom i univerzalnom značenju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegova lika i djela koja ga prate do današnjih dana. Stepinčev osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH prikazan je razgovorima s povjesničarima - istraživačima, ali i osobnim svjedočanstvima preživjelih i njihovih potomaka te potomaka obitelji koje su sudjelovale u spašavanju.

 

Alojzije Stepinac



Premijer Plenković u srijedu u Francuskom paviljonu Studentskog centra otvorio je izložbu "Ako tebe zaboravim - Holokaust u Hrvatskoj 1941. 1945. / zadnje odredište Auschwitz".  Tom prigodom kazao je kako treba odati priznanje hrabrim pojedincima koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svoje bližnje. Među njima je istaknuo i blaženog Alojzija Stepinca rekavši da je on pokazao rijetku hrabrost u tadašnjoj Europi te da je osobno zaslužan za spašavanje brojnih Židova.

Hrvatskog kardinala 1998. blaženim je proglasio preminuli papa Ivan Pavao II., a papa Franjo još nije odlučio hoće li ga proglasiti svetim. On je osnovao savjetodavno mješovito povjerenstvo Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve koje bi trebalo približiti stajališta o Stepincu.

Autor: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 450 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr