Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Prihvaćeno je 344 ročnika od kojih su 285 ročnika i 59 ročnice

 
Dragovoljni ročnici
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Ukupno 344 dragovoljnih ročnika i ročnica u petak je započelo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja u Središtu za temeljnu obuku u Požegi.

 

U Središtu za temeljnu obuku, Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Požegi u petak, 14. veljače 2020. godine započela je obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH.

...

Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je prihvatom kandidata i potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju s Ministarstvom obrane.

U ovom naraštaju dragovoljnog vojnog osposobljavanja prihvaćeno je 344 ročnika od kojih su 285 ročnika i 59 ročnice.

 

Dragovoljni ročnici

 

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u  Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a druga faza obuke provodi se i u vojarni 123. brigade “Požega” u Požegi, te na Logističkom vježbalištu “Glavica” i strelištu “Novo Selo” u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna. Posljednja, treća faza obuke u trajanju od jednog  tjedna provodi se ponovo u vojarni u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

 

Dragovoljni ročnici

 

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke i otpust ročnika 27. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja planiran je 9. travnja 2020. godine. 

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2019. godine oko 8700 ročnika uspješno je završilo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

 

Dragovoljni ročnici

Autor: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 418 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com