Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

KOMENTAR
Budimo svoji na svome
Zašto treba ukinuti koncesije na morske plaže?
 
Pero Kovačević

 

 

PRESS: Komentar

 

 

Ajmo prvo vidjeti što su plaže. Evo što kaže Anić: "...plaža je prostor uz more, rijeku ili jezero uređen za kupanje."


Plaže uz rijeke i jezera se razlikuju od morskih plaža prvenstveno po tome što one mogu biti u režimu vlasništva, što je suprotno plažama uz more koje spadaju u pomorsko dobro. Sad dolazimo do odgovora zašto trebamo ukinuti i samu mogućnost da plaže daju u koncesije.

...

Morske plaže spadaju u pomorsko dobro

Pomorsko dobro je opće dobro, što znači da nije i ne može biti u režimu vlasništva i spada u dobra izvan prometa (res extra commercium), (Kundih, 2005).

Prema tome, zatražimo od vlastodržaca da ukinu i pravnu mogućnost da se morske plaže daju u koncesije. Naime, što je koncesija? Pučki rečeno, to je isto jedan oblik vlasništva ali na određeni period. Znači imamo pravo uporište zašto se morske plaže ne bi trebale davati u koncesije, a također imamo i našu tradiciju prema kojima su plaže kao takve dostupne svim građanima.

Nije mi jasno zašto bi mi morali pratiti trend Španjolske, Italije, Grčke i drugih koji morske plaže daju u koncesiju i naplaćuju? Budimo svoji i ojačajmo naš turizam. Zašto bi netko za sitan novac, koji dobije koncesiju bio gospodar našeg pomorskog dobra, naših morskih plaža - budimo svoji.

Hrvatska je prema ukupnoj dužini obala (otočnih i na kopnu) od 5835,3 km daleko ispred svih jadranskih država (74%), te ima razvedenu obalu (koeficijent 11,10 druga na svijetu) i veliki broj otoka (1.246), po čemu je, uz Grčku, prva na Mediteranu.

No s koliko se plaža Hrvatska može pohvaliti, još uvijek je nepoznanica. Za pretpostaviti je da se radi o broju oko 2.000 plaža.

 

Kakvi su prihodi od koncesija za morske plaže?

Prema dostupnim podacima, u Istri je pod koncesijama 35 plaža od kojih je županija lani zaradila 4,7 milijuna kuna. Najveću cijenu od 14,69 kuna po kvadratu i 5,12 posto prihoda za plažu plaćaju hoteli Belvedere i Holiday u Medulinu.

Primorsko-goranska županija iznajmila je 40-ak plaža, a najviše zaradi od najma gradske plaže Crikvenica (700 tisuća plus tri posto prihoda) te na plaži Medveja za čiju koncesiju Hemingway bar plaća 567 tisuća kuna plus 4 posto prihoda. Za 12 plaža u koncesiji koju uglavnom plaćaju hoteli, Dubrovačko neretvanska županija lani je ostvarila oko dva milijuna kuna prihoda.

 

Eto, ovi podaci pokazuju da su i na naknade od koncesije slaba zarada županijama, gradovima i općinama pa je to još jedan razlog za ukidanje koncesija na morske plaže. Koncesije na morske plaže u biti pune džepove pojedinaca koji "sređuju" podobnim dobivanje koncesije i zaradu na štetu svih građana.

 

Znači, sve po modelu pretvorbe i privatizacije na hrvatski način.

 

komentar

 

 

Foto: 1. UCM

 

 Autor: Pero Kovačević

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 221 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr