Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Liljana Benčik

O kojim se to zajedničkim interesima i ciljevima potpisuje sporazum zajednice sveučilišta "zapadnog Balkana", kada je RH članica EU
ŠTO ZAGOVARA REKTOR DAMIR BORAS? Hrvatska u "zapadnom Balkanu"?
 
Damir Boras
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

 “Drugi rektorski zbor zapadnoga Balkana” održat će se u subotu 3. studenoga 2018. u Zagrebu! (http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/drugi-rektorski-forum-zapadnoga-balkana/)

Objavljeno je 31.listopada 2018. godine na portalu Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa.

...

Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana – skup na kojem će sudjelovati 20 rektora sveučilišta s toga područja, održat će se u subotu 3. studenoga 2018. u 14 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14).

Riječ je o sveučilištima u Banjoj Luci, Beogradu, Bihaću, Ljubljani, Mariboru, Mostaru, Novom Pazaru, Novom Sadu, Rijeci, Sarajevu, Tirani, Tuzli, Zagrebu, Zenici te o Univerzitetu umetnosti u Beogradu, dvama prištinskim sveučilištima (jedan sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici), Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij“ vo Skopje te o Univerzitetu „Sv. Kliment Ohridski“ u Bitoli.

Tijekom foruma rektori 20 sveučilišta potpisat će Sporazum o osnivanju Zajednice sveučilišta zapadnoga Balkana, čime će se unaprijediti suradnja i zajedničko djelovanje ovih sveučilišta u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Na temelju Sporazuma, potpisnici će surađivati i raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i interesa te će svojim aktivnostima pridonositi razvoju akademskih i širih društvenih zajednica.

Prvi rektorski forum zapadnoga Balkana održan je u rujnu 2018. na Sveučilištu u Novom Sadu. Drugi, zagrebački skup rektora, održava se u nastavku proslave Dana Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru obilježavanja početka 350. akademske godine.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Veoma čudna,  zabrinjavajuća  i opasna konstrukcija „zapadni Balkan“ kojom se poslužio ni manje, ni više rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras!

Pojam „zapadni Balkan“ je izgleda po rektoru Borasu jako rastezljiv. Poznato je da u zapadni Balkan ulaze Srbija, Crna Gora, Albanija,  Makedonija i Kosovo, a Slovenija i Hrvatska kao  članice Europske unije, nikako ne mogu biti zapadni Balkan!

 

Isto tako rektoru Borasu trebalo bi biti poznato što o tome piše u Ustavu RH, a Ustavom RH točno je definirano:

 

2. UDRUŽIVANJE I RAZDRUŽIVANJE

Članak 142.
Pravo da pokrenu postupak udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama ima najmanje jedna trećina zastupnika u Hrvatskom saboru, Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske.
Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku.
O udruživanju Republike Hrvatske prethodno odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.
Odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova birača koji su pristupili referendumu.
Referendum se mora održati u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Hrvatskoga sabora.
Odredbe ovoga članka o udruživanju odnose se i na uvjete i postupak razdruživanja Republike Hrvatske.

 

Poznato je da termin "zapadni Balkan" označava područje bivše Jugoslavije i stoga još više začuđuje što se  rektor Boras poslužio tim nazivom.

O kojim to zajedničkim ciljevima i interesima se može govoriti, kada Hrvatska kao članica EU, ne pripada zapadnom Balkanu?

Osobito me zanima što o tome misle predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, koji su po Ustavu RH, jedini koji mogu pokrenuti postupak udruživanja.

Isto tako zanima me reakcija hrvatske intelektualne elite! Hoće li reagirati ili će se i dalje sakrivati iza poznate „hrvatske šutnje“?

Zanemarimo autonomiju Zagrebačkog sveučilišta u ovom slučaju, jer je ovakvo udruživanje ustavna kategorija i izlazi iz okvira autonomnog odlučivanja rektora Damira Borasa I Zagrebačkog sveučilišta.

Rektor Damir Boras trebao bi voditi računa da na ovaj način narušava ugled Republike Hrvatske kao države, koja kao članica EU ne može biti doslovno strpana u zapadni Balkan i to na 100-tu obljetnicu osnivanja Države SHS!

INDIKATIVNO ZAR NE?

 

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM/unizg.hr

 

 Autor: Liljana Benčik

 

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 322 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com