Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 "Bili ste istinski i vidljivi predstavnici Domovine u sklopu borbene skupine"

 
5. HRVCON
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru u utorak, 30. lipnja 2020. godine održana je svečanost povodom dolaska 5. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj.

 

Svečanom dočeku nazočio je državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robet Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Marijan Žukina i drugi uzvanici.

...

Budite ponosni na postignute rezultate i obavljene zadaće, rekao je državni tajnik Ivić

„Prije svega želim vam reći – dobro došli kući, dobro došli u Domovinu, nakon uspješno obavljene zadaće u okviru 5. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj“, rekao je državni tajnik Tomislav Ivić te dodao:

“Bili ste istinski i vidljivi predstavnici Domovine u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država i na tome vam, poštovani pripadnici kontingenta na čelu s bojnikom Žukinom od srca čestitam. Djelovanje u multinacionalnom okružju iznimno doprinosi snazi i ugledu Hrvatske vojske.”

„Budite ponosni na postignute rezultate i obavljene zadaće. Vaše djelovanje u Poljskoj bila je prigoda ne samo za usvajanje novih sposobnosti, već i za upoznavanje saveznika s našim mogućnostima i iskustvima, jačajući Savez i čineći ga i na vašoj razini uspješnijim i efikasnijim“, zaključio je državni tajnik.

 

Hrvatska vojska pokazala je da je odgovorna članica NATO saveza na čiju potporu saveznici i partneri uvijek mogu računati

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj također je pripadnicima kontingenta poželio dobrodošlicu. “Čestitam vam i sretan sam, među ostalim, što ste uspješno skrbili o svom zdravlju i zdravlju svojih kolega u ovim izvanrednim okolnostima, a posebno čestitam zapovjedniku na kojem je bila najveća odgovornost. Hrvatska vojska pokazala je da smo odgovorna članica NATO saveza na čiju potporu naši saveznici i partneri uvijek mogu računati”, naglasio je admiral Hranj te dodao kako je ova aktivnost bila prilika za stjecanje novih iskustava i znanja u multinacionalnom okruženju. Pred pripadnicima kontingenta je sada obveza da ta iskustva i naučene lekcije prenesu svojim kolegama.

 

 

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić čestitao je pripadnicima 5. HRVCON-a na svemu što su postigli za vrijeme svog angažmana i sudjelovanja u ovoj međunarodnoj aktivnosti. “Čestitam vam na tome što ste u složenim okolnostima opasnosti od širenja koronavirusa proveli svoju zadaću, što je pokazatelj da Hrvatska vojska aktivno i profesionalno, skupa sa saveznicima doprinosi naporima očuvanja mira i stabilnosti i na taj način štiti nacionalne interese”, rekao je general Šerić koji je posebnu zahvalu uputio obiteljima pripadnika te je čestitao pohvaljenima i nagrađenima.

 

 

Zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Marijan Žukina svoje je obraćanje počeo riječima “svugdje je lijepo, ali kod kuće je najljepše”. “Iako imamo puno iskustva iz raznih nacionalnih i međunarodnih aktivnosti te Domovinskoga rata, ipak je to za nas bio put u nepoznato”, rekao je bojnik Žukina i istaknuo kako je bilo jasno da je njihova misija bila, među ostalim, “prezentiranje naših postrojbi i naše Domovine. I znali smo kako to ostvariti. Proveli smo niz obučnih aktivnosti, a kada je u ožujku ove godine krenulo uvođenje izvanrednih mjera zbog epidemije, pokazali smo da znamo kako odgovoriti i na takve izazove”, zaključio je bojnik Žukina.

U ovoj prigodi uručene su pohvale i nagrade za pripadnike Hrvatske vojske koji su se posebno istaknuli svojim radom i zalaganjem. Uzvanici su po završetku svečanosti u bjelovarskoj vojarni obišli Dom topnika u kojem se nalazi i spomen soba 16. topničko-raketne brigade.

5. HRVCON eFPBG – POL broji 80 pripadnika. Glavninu snaga 5. HRVCON-a čine pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Hrvatski kontingent u NATO aktivnosti u Poljskoj sudjeluje u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Rumunjske.

 

Autor: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 335 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com