Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

"Hrvatska neće dopustiti da postane okupljalište ili nekakav hot-spot"

Božinović: Hrvatska neće dopustiti ulaske ilegalnih igranata
 
Božinović
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a i pritom se osvrnuo na razgovor seuropskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosomu Bruxellesu. 


S europskim povjerenikom sam razgovarao o granici s BiH. Kao što je poznato, ove godine je veliki broj migranata prešao iz Grčke, preko Srbije ili Albanije i došao do BiH. Grupiraju se uglavnom blizu hrvatske granice. Što se toga tiče, europski povjerenik, kao i cijeli EK, a kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, svjesni su da hrvatska policija radi sjajan posao. Ono što mi radimo je jedan od zaključaka Europskog vijeća vezano za novu rutu koja je otvorena na tzv. istočnom mediteranskom pravcu. Ti napori su prepoznati i visoko cijenjeni u Bruxellesu, rekao je Božinović. 

...

 

Hrvatska policija ne dopušta ilegalne prelaske


Odbio je komentirati Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji je rekao da je broj migranata u BiH smanjen jer je već velik broj ljudi uspio prijeći granicu. Činjenica je da je EK prije dva dana objavio izvješće u kojem stoji da je oko 3.500 do 4.000 migranata u tom dijelu BiH i da zato što hrvatska policija ne dopušta ilegalni prelazak, da se vraćaju u dubinu teritorija ili čak dalje prema Grčkoj kako bi tražili nove putove kako doći do njihovih željenih destinacija unutar Europske unije. 

Čak i prije nego je kriza nastupila, anticipirajući ono što se može dogoditi, počeli smo intenzivno ulagati u izgradnju granične policije, u opremanje granične policije. EU nas u tome prati u svakom koraku, onoliko koliko smo uspješni u provođenju onoga što su kriteriji za ulazak u Schengen, utoliko nam oni otvaraju nove mogućnosti. Nedavno su nam odobrili dodatnih 10,4 mil. eura za opremanje granične policije, a danas smo razgovarali o tome da se povećani operativni troškovi zbog angažmana hrvatske policije na granici također financiraju iz europskih fondova, 
istaknuo je ministar unutarnjih poslova. 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

  

 

Hrvatska neće postati nekakav hot-spot


Govoreći o ilegalnim migrantima, kazao je: Nema države na svijetu koja će dopustiti da joj ulaze ilegalni migranti preko mjesta koja nisu predviđena za ulazak na državni teritorij. Hrvatska to neće dopustiti, posebno zato što u odnosu na krizu iz 2015. i 2016., njih dalje zapravo više nitko ne želi. Pitanje zaustavljanja ilegalnih migracija postalo je jedno od prioritetnih pitanja EU-a. Hrvatska neće dopustiti da postane okupljalište ili nekakav hot-spot. Mi postupamo u skladu sa zakonom, istaknuo je Božinović.Božinović odbacuje teze UNHCR-a da je od 2500 izbjeglica odbijen azil za 1500, a da ih je 700 prijavilo nasilje i krađe

Potpuno je odbacio informaciju UNHCR-a da je oko 2500 izbjeglica i migranata koji su se nastojali domoći zapadne Europe vraćeno od početka godine iz RH te da je među njima 1500 kojima je uskraćen pristup postupku azila, a 700 ih je  prijavilo nasilje i krađe. Ove teze pojavljuju se u trenutku kada hrvatska policija efikasno şuzbija krijumčarske mreže. Svi koji prate rad hrvatske policije znaju da ona radi u skladu sa zakonom. No onaj tko želi doći u Hrvatsku preko polja, šuma, kukuruzišta - samim time krši hrvatske zakone, a samim tim i europske zakone. Što se tiče ovih izvješća, ona nisu potkrijepljena nikakvim dokazima. Mi smo već godinu dana pod izvjesnim dijelom javnosti koji nas kritizira, koji ima primjedbe, koji se poziva na ničim dokazane tvrdnje.


Često osobe koje dođu u kontakt s hrvatskom policijom, ne znamo kako se zovu, niti imaju identifikacijske isprave. Ne znamo niti njihovo godište. To je jedna sigurnosno složena situacija i što se hrvatske policije tiče - mi radimo zakonito, a što se tiče UNHCR-a s njima vrlo dobro surađujemo u okviru zajedničkih programa, istaknuo je. EU namjerava bitno više odvojiti za zaštitu i spašavanje

EU u idućem razdoblju namjerava odvojiti puno veća sredstva za zaštitu i spašavanje. Od 368 milijuna koji su bili u ovom financijskom razdoblju, a u idućem se predlaže milijarda i 400 milijuna. To otvara velike mogućnosti za sve sastavnice civilne zaštite u Hrvatskoj, kazao je među ostalim ministar unutarnjih poslova Božinović u središnjem Dnevniku HRT-a.  

 

 

Foto: 1. Izvor


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 359 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja