Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Građani mogu obaviti preventivne preglede u krugu od 50 kilometara

 
Rak pluća
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Dugo najavljivani program ranog otkrivanja raka pluća pokreće se u svibnju u deset hrvatskih gradova sa ciljem smanjivanja smrtnosti od te zloćudne bolesti, od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 osoba.


CT uređaji niske doze zračenja raspoređeni su diljem Hrvatske, a već od svibnja liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede upućivat će rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina.

...

Građani mogu obaviti preventivne preglede u krugu od 50 kilometara

Najavio je to u ponedjeljak u sklopu stručnog panela "Europa jednakih mogućnosti (za pacijente s rakom pluća)" na BIOCentru kampusa Borongaj koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća Miroslav Samaržija, istaknuvši kako je cilj otkriti što više bolesnika s rakom pluća u ranoj fazi, kada je još izlječiv.


- Svi terapijski postupci u pravilu mogu produžiti život za koju godinu, a nove ciljane terapije 4 do 5 godina. No ne nude izlječenje. Jedino izlječenje od karcinoma pluća je moguće ranom dijagnostikom i ranim operativnim zahvatom, istaknuo je. 

Istaknuo je da su Nizozemska i Belgija jedine dvije europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. Nizozemska i Belgija tim su programom smanjile smrtnost od karcinoma pluća za 25 do 40 posto.

Što se tiče liječenja, Samaržija je istaknuo da su u Hrvatskoj u ovom trenu dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU-a. Jedino ograničenje je primjena imunoterapije od početka liječenja, što je u ovom trenutku dostupno za 30 do 40 posto oboljelih u Hrvatskoj, no nada se da će do kraja godine Ministarstvo i HZZO omogućiti dostupnost imunoterapije i za sve ostale bolesnike.

Na panelu je sudjelovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo borbu protiv raka pluća kao prioritet zdravstvene politike u 2019. godini.

"Svjesni smo da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko, a jedan od razloga je kasno postavljanje dijagnoze, rekao je Kujundžić.

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Foto: Republika EU/Cropix

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 446 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com