Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Odobreno je 85 posto iznosa od potrebnih 860.000 eura

Financiranje prekogranične zdravstvene suradnje Hrvatske i Slovenije iz EU fondova

 

Zdravstvo

 

PRESS

 

 

Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera, uz još sedam partnera u Hrvatskoj i Sloveniji, odobreno je iz Europskih fondova financiranje 85 posto iznosa od potrebnih 860.000 eura, za projekt prekogranične suradnje u poboljšanju zdravstvenih usluga koji će se provoditi sljedeće dvije godine.

 

Predsjednik udruge Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije dr. Vladimir Mozetič izvijestio je o tome na konferenciji za novinare u četvrtak u Rijeci.

...

Ciljevi projekta su utvrđivanje sadašnjeg stanja i potreba u zdravstvenoj skrbi, digitalizacija i informatizacija kao preduvjet međusobnog povezivanja partnera, potom razmjena iskustava i znanja uz edukaciju zdravstvenog kadra s hrvatske i slovenske strane te u konačnici izrada certifikata destinacije zdravlja kao dokumenta po kojem će se provoditi daljnji postupci, rekao je.

 Namjera je jačati postojeće i stvaranje novih partnerstava na području zdravstva na prekograničnom području, što bi dugoročno trebalo podignuti kvalitetu usluga i smanjiti regionalne nejednakosti.

 Koordinatorica projekta sa slovenske strane, dr. Gordana Kalan Čivčec, liječnica hitne i obiteljske medicine iz Postojne, kazala je da bi ovaj projekt trebao institucionalno regulirati hrvatsko-slovensku suradnju koja postoji i sada, kao u slučajevima kada liječnici iz slovenskih pograničnih područja odluče temeljem svoje procjene, prevesti pacijente u hitnim slučajevima u bolnicu u Rijeci, umjesto u udaljeniju Ljubljanu.

 Mozetič je naveo da bi se time poboljšala zdravstvena usluga i stanovnicima Gorskog kotara uz slovensku granicu, kojima je ponekad lakše obaviti postupak u slovenskim zdravstenim ustanovama. Suradnja bi se odvijala ne samo u hitnim slučajevima, nego i u dijagnostici, zahvaljujući digitaliziranim uređajima i mogućnošću dijagnostike "na daljinu". 

 Uz poboljšanje usluge domaćem stanovništvu, rezultati projekta koristi će i u turizmu, posebno tijekom ljetne sezone, kad se potrebe za zdravstvenim uslugama na Kvarneru višestruko povećaju.

 Partneri u projektu s hrvatske strane su, uz Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinski fakultet u Rijeci, a sa slovenske strane Dom zdravlja Ljutomer, Dom zdravlja Ilirska Bistrica, Opća bolnica Novo Mesto i Univerzitet za logistiku u Mariboru.

 Projekt je u Primorsko-goranskoj županiji primarno namijenjen za područja u Gorskom kotaru blizu Slovenije, ali će se rezultati moći primijeniti i šire, pa i izvan županije, kazao je Mozetič. 

 

 

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto:  HINA/ Damir SENČAR /ds

 

 

Priredio: UCM/mm

Izvor: Hina

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 598 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr