Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Izvedena vojna vježba "Sposobnosti Hrvatske vojske u provedbi zadaća urbanih operacija"

 
Dan GOMBR
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U prigodi Dana Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske u Vinkovcima je održan taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a pripadnici postrojbe izveli su vojnu vježbu pod nazivom "Sposobnosti Hrvatske vojske u provedbi zadaća urbanih operacija".
"Gardijska oklopno mehanizirana brigada ustrojena je 20. ožujka 2007., u njenom su sastavu postrojbe koje nose imena legendarnih brigada iz Domovinskog rata i to. 3. GBR Kune, 5. GBR Sokolovi i 7. GBR Pume", rekao je zapovjednik GOMBR brigadir Mijo Validžić.

...

Istaknuo je da su tijekom Domovinskog rata pripadnici Kuna, Sokolova i Puma sudjelovali u brojnim akcijama u kojim  je poginuo 551 branitelj, jedan se još vodi nestalim, a ranjeno je njih 1.888.Taktičko- tehnički zbor održan je na Trgu Vinkovačkih jeseni i Trgu dr. Franje Tuđmana.

Brojni posjetitelji taktičko-tehničkog zbora, među kojima su najveće oduševljenje viđenim iskazivala djeca, mogli su razgledati tenk M84, borbeno vozilo pješaštva BVP M80, borbeno oklopno vozilo BOV-3 20/3 kao i oklopna vozila MRAP i  M-ATV otporno na mine, haubicu 122 mm D-30, mini bespilotnu letjelicu Skylark, australski splav te dio pješadijskog i drugog naoružanja.

Veći dio opreme proizveden je u Hrvatskoj, dio izloženih vozila i tenkova je stariji i naslijeđen od vojske bivše države, a dio izložene opreme je donacija američkih partnera, poput oklopnih vozila M-ATV i MRAP, rekao je brigadir Validžić.

- saržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

Pokaznom se vježbom pak prezentira dio sposobnosti vojno-obavještajne satnije i njezino djelovanje u urbanim operacijama, dodao je.

"Vježba se provodi u cilju približavanja narodu s kojim postrojba živi, pokazivanju sposobnosti i spremnosti Hrvatske vojske te potencijalnog odvraćanja svih s eventualnim lošim namjerama", rekao je zapovjednik GOMBR.

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske danas broji oko 3.200 pripadnika, zapovjedništvo je u Vinkovcima, a dio njezinih postrojbi razmješten je u Vukovaru, Đakovu. Našicama, Bjelovaru i Varaždinu.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Gardijske oklopno- mehanizirane brigade obišao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Foto: FaH

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 210 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com