Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Podsjetnik na važnost očuvanja naše narodne kulture

52. Vinkovačke jeseni

 

Vinkovačke jeseni

 

PRESS

 

 

 

Od 8. do 17. rujna u Vinkovcima se održavaju tradicionalne, 52. po redu, Vinkovačke jeseni. Bogat program jednog od najpoznatijih festivala u Hrvatskoj ljubitelji kulturne baštine, narječja i starih običaja i ove će godine moći pratiti u programu Hrvatske televizije.  U nedjelju 17. rujna od 10 sati na Drugom programu Svečani mimohod sudionika. Snimke s Državne smotre izvornog hrvatskog folklora bit će prikazane naknadno, u dva dijela.

 

U bogatome programu otvorenja u petak 15. rujna od 20.30 dočarat će se ovogodišnja tema Iz Slavonije, a u programu će sudjelovati brojni glumci, glazbenici, kulturno-umjetnička društva, najkvalitetniji tamburaški sastavi s toga područja, kao i vokalni solisti.

...

Svečani mimohod na rasporedu je u nedjelju 17. rujna. Riječ je o najposjećenijoj priredbi Vinkovačkih jeseni. „Dugom vinkovačkom ulicom hodat će brojne folklorne skupine, a svaka će pokazati svoju izvornost, bogatstvo narodne nošnje, svoje pjesme i igre. Iz mimohoda, koji se ujedno smatra najsvečanijom priredbom Vinkovačkih jeseni, zrači ljepota nošnje, snaga i ponos hrvatskih ljudi koji pokazuju koliko cijene ono što su im u zadužbinu ostavili njihovi predci“, pojašnjava urednik i voditelj Branko Uvodić.

Poslije Svečanoga mimohoda počinje dvodnevna Smotra izvornoga hrvatskog folklora, na kojoj nastupaju dva kulturno-umjetnička društva iz vinkovačkoga kraja, i to ona koja su imala najuspješniji nastup na Folklornim večerima, a nakon njih nastupaju kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske. „Još će se jednom pokazati bogatstvo narodnih nošnji, tradicijski oblici igre, glazbe i običaja te podsjetiti na važnost očuvanja naše narodne kulture, u kojoj je toliko bogatstva i ljepote“, dodaje Branko Uvodić.

Prve Vinkovačke jeseni organizirane su u rujnu 1966. godine te su ubrzo postale jedan od najpoznatijih festivala u Republici Hrvatskoj. Festival je to koji njeguje narodne plesove, nošnje i običaje kako bi se očuvale tradicionalne vrijednosti iz narodnoga života Slavonije.

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: Izvor

 

 

Priredio: UCM

Izvor: HRT

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 377 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr