Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Hrvatska 2020-1# EU"

 
Krstičević
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U svjetlu priprema Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., gdje je sigurnost Europske unije, njenih građana i postignutih vrijednosti prepoznat kao jedan od najvažnijih prioriteta, u zagrebačkom hotelu Westin organizirana je međunarodna konferencija o hrvatskoj industriji sigurnosti.


Konferencija pod nazivom "Hrvatska 2020-1# EU" održava se u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba i Konfederacije europskih sigurnosnih službi.

...

Uz brojne predstavnike tvrtki i institucija s područja privatne zaštite, na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, generalni tajnik Europske udruge korporativne sigurnosti Yvan de Mesmaeker, generalna direktorica Konfederacije europskih sigurnosnih službi Catherine Piana i izvršni direktor njemačkog Saveznog udruženja sigurnosne ekonomije Harald Olschock.

Krstičević je kao predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ustvrdio da se u praksi već potvrđuje opravdanost uspostave tog sustava, iako se on još razvija.

U suradnji ministarstava poljoprivrede i obrane nabavljen je bezposadni zrakoplovni sustav koji će se, iako je u sastavu Hrvatske vojske, najviše koristiti za civilne potrebe i zadaće Ministarstva poljoprivrede, ali i cijelog sustava domovinske sigurnosti.

Krstičević je najavio da će taj sustav za koji mjesec biti predstavljen hrvatskoj javnosti, a dobar je primjer racionalnog korištenja postojećih resursa i ulaganja u nove sposobnosti.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Uspostava specijalističkog poslijediplomskog Studija domovinske sigurnosti


Također je istaknuo da se intenzivno radi na uspostavi i sveučilišnom akreditiranju specijalističkog poslijediplomskog Studija domovinske sigurnosti, na kojemu će se od 2020. godine školovati više razine upravljačkog kadra iz tijela sustava domovinske sigurnosti i industrije privatne sigurnosti.

Osim toga, pripremljen je prijedlog Vladine uredbe o uvjetima i kriterijima angažiranja pravnih osoba privatnog i javnog sektora u aktivnostima sustava domovinske sigurnosti, a u tijeku je izrada Priručnika za upravljanje u izvanrednim i kriznim stanjima, koji će biti gotov do kraja prvog tromjesečja 2020.

Krstičević je podsjetio da je lani donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

"Sigurnost mora biti sveobuhvatna i integrirana, pa se ni tradicionalne sposobnosti i domene sigurnosne zaštite ne smiju zanemariti. Kada je u pitanju nacionalna sigurnost, država mora stvoriti okvir za razvoj tog područja", zaključio je ministar.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut predstavio je rad novog Ravnateljstva civilne zaštite, kojem su ciljevi ojačavanje sustava domovinske sigurnosti i uvezivanje organizacija, što će omogućiti bržu i kvalitetniju koordinaciju i učinkovitiji sustav civilne zaštite.

Na razini EU-a, unutar Konfederacije europskih sigurnosnih službi zaposleno je preko dva milijuna aktivnih licenciranih osoba, dok u industriji privatne sigurnosti u Hrvatskoj radi preko 15.000 licenciranih djelatnika, rekla je predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 219 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com