Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla"

 
Hrvatsko-američki forum
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 13. studenoga 2019. na Hrvatsko-američkom obrambenom forumu koji je održan u Zagrebu u organizaciji ACEBA (American-Central European Business Association) i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije te u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u RH, Ministarstva obrane RH i Zagrebačkim inovacijskim centrom.

 

Uz sudjelovanje brojnih predstavnika američke i hrvatske obrambene industrije, Ministarstava obrane, gospodarstva i financija, na Forumu su sudjelovali i veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Pjer Šimunović, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, predsjednik ACEBA-a Eric Stewart, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić i drugi.

 

ACEBA

 

 

Cilj Foruma – poticanje daljnje gospodarske suradnje SAD-a i RH u obrambeno sigurnosnom sektoru

Obrambeni forum organiziran je u cilju poticanja daljnje gospodarske suradnje i odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske u obrambeno sigurnosnom sektoru i mjesto je koje će poslužiti za razmjenu interesa, ideja i potencijala za buduću suradnju i partnerstvo hrvatskih i američkih tvrtki.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom izlaganju istaknuo je kako je suradnja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država izvrsna te kako je potpora Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u području obrane snažna i kontinuirana te vrlo konkretna, a očituje se u brojnoj vrijednoj vojnoj i drugoj opremi koja je u posljednjih dvadesetak godina donirana Hrvatskoj vojsci. U kontekstu razvoja i modernizacije Hrvatske vojske ministar je rekao kao se Republika Hrvatska nije oslanjala samo na donacije SAD-a već je bila i odgovoran skrbnik vlastitog sustava obrane za čije je potrebe, vlastitim sredstvima, od američkih tvrtki nabavila i održavala vrijednu opremu.

Ministar je ovom prigodom spomenuo i do sada najposjećeniju 5. po redu Međunarodnu izložbu naoružanja i vojne opreme (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition Split – ASDA) koja je održana u travnju ove godine u Splitu pod pokroviteljstvom Vlade RH te uz potporu Ministarstva obrane i u organizaciji američke tvrtke TNT Production Inc. Rekao je kao je na izložbi sudjelovalo 185 međunarodno priznatih izlagača iz 26 zemalja, a sudjelovale su i 34 visoke strane delegacije koje su održale sastanke s predstavnicima hrvatske Vlade i hrvatskih gospodarstvenika.

„Dopustite mi iskoristiti ovu priliku da vas pozovem na slijedeće izdanje izložbe ASDA čije će središnje teme biti nove obrambene tehnologije i besposadni sustavi, a koja će se održati od 21. do 23. travnja 2021. godine u Splitu” pozvao je ministar sudionike Foruma na sljedeću ASDA-u.

 

ACEBA

 

 

Krstičević: Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla

“Hrvatska se odlučno okreće prema budućnosti i na državnoj i na znanstveno-istraživačko, ali i na gospodarskoj razini. Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla” istaknuo je ministar spomenuvši samo jedan od brojnih pozitivnih primjera prepoznate kvalitete proizvoda hrvatske obrambene industrije u svijetu.

Naime, hrvatskoj tvrtci UTILIS za projekt “Cyber Conflict Simulator” u listopadu 2017. godine, a uz potporu Europske obrambene agencije, odobreno je sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ovaj istraživačko-razvojni projekt vrijedan je gotovo 4,5 milijuna kuna, Europska obrambena agencija nazvala je „prvim punopravnim obrambenim projektom koji je dobio sredstva iz ESIF-a.

Na kraju, ministar Krstičević je rekao kako su Europska unija i Republika Hrvatska strateški partneri Sjedinjenih Američkih Država te istaknuo: „Svaka prigoda da se to partnerstvo produbi na dobrobit naših država i gospodarstvenika, događaj je vrijedan naše pažnje, a kako bi u kontinuitetu kvalitetnih inicijativa, projekata, prijedloga i poslovnih prilika kreirali pozitivno ozračje za zajednički prosperitet u okružju sigurnom od hibridnih prijetnji i asimetričnih ugroza suvremenog svijeta”.

 

ACEBA

 

 

Kohorst: Veselim se vidjeti kako će se nastaviti unaprjeđenje i razvoj naših odnosa

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo što je Forum u Zagrebu okupio desetak vodećih američkih tvrtki. Spomenuo je i kako je tijekom proteklih godina imao priliku posjetiti više hrvatskih tvrtki obrambene industrije te istaknuo kao smatra da ima mogućnosti za produbljenje suradnje dviju zemalja u obrambenom sektoru. U kontekstu višegodišnje uspješne suradnje istaknuo je kako je Hrvatska pouzdan NATO saveznik SAD-a s kojim zajedno sudjeluju u više međunarodnih misija i operacija diljem svijeta.

Također spomenuo je i kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga. “U posljednjih 10-a godina SAD je uložio više od 600 milijuna dolara pomoći u obrambenom sektoru”, rekao je Kohorst. “Kao veleposlanik veselim se vidjeti kako će se nastaviti unaprjeđenje i razvoj naših odnosa koji su izuzetno važni i za američku i hrvatsku stranu” rekao je Kohorst.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Pjer Šimunović istaknuo je ovom prigodom da postoji veliki potencijal za suradnju hrvatske i američke obrambene industrije. Posebno je zahvalio američkoj strani na svim programima vojne pomoći koji su znatno unaprijedili sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednik ACEBA-a Eric Stewart rekao je kako je ovaj Forum organiziran po prvi put u cilju unaprjeđenja suradnje Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske te istaknuo uvjerenje da će rezultirati budućim zajedničkim poslovima i projektima hrvatskih i američkih tvrtki od čega će koristi imati obje strane. “To je win-win situacija. Republika Hrvatska razumije važnost nacionalne sigurnosti i obrane. Optimističan sam i uvjeren da će ovo biti prvi od mnogi ovakvih događaja na kojima ćemo pronaći načine da tvrtke i vlade naših dviju zemalja rade zajedno” rekao je.

Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac prezentirao je ovom prigodom najpoznatija postignuća i proizvode hrvatske obrambene industrije.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 433 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com