Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATSKA

Sjećanje na 28 godina od pada obrane Laslova i okupacije za vrijeme Domovinskog rata

 
Laslovo
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U sjećanje na 28 godina od pada obrane Laslova za vrijeme Domovinskog rata i okupacije toga mjesta održat će se komemoracija i osmi mimohod hrvatsko-mađarskog prijateljstva. Mimohod tradicionalno kreće u 11 ispred braniteljskoga spomenika u selu Korođ te ide do Laslova. U 12 sati u Parku hrvatskih branitelja priključit će se službenoj komemoraciji za poginule branitelje Laslova.

Organizator mimohoda je Inicijativa hrvatsko-mađarskoga prijateljstva u suradnji s mađarskom parlamentarnom strankom "Mi Hazánk" na čelu s predsjednikom Laszlom Toroczkaijem, koja organizira dolazak većega broja Mađara iz svih dijelova Mađarske.

...

Selo Laslovo nalazi se oko 17 kilometara južno od grada Osijeka, a tijekom 1991. i razdoblja velikosrpske agresije imalo je iznimno važnu ulogu u obrani najvećeg slavonskog grada.

Nakon što je 20. studenoga 1991. okupirano Ernestinovo, Laslovo je ostalo u okruženju, a uskoro su braniteljima presječene i komunikacijske veze sa Zapovjedništvom obrane grada Osijeka. Očekivana pomoć okruženom Laslovu nije se mogla ostvariti, a daljnje borbe nosile su goleme žrtve za obranu koja je pritom ostala bez hrane, streljiva i lijekova za brojne ranjenike. Iz tog razloga Zapovjedništvo obrane Laslova donijelo je najtežu odluku te je 23./24. studenog 1991. organiziralo napuštanje sela i proboj na slobodni teritorij.

 

Laslovo

 

Zaključno s tim danom Laslovo je 152 dana bilo prva crta južne linije obrane grada Osijeka. S obzirom da je Laslovo selo većinski nastanjeno Mađarima, sve što se događalo u Baranji, a napose u napadanom Laslovu, bilo je od itekakvog interesa susjednoj Republici Mađarskoj.

 

Povjesničar drHeka László sa Sveučilišta u Pečuhu ukratko je opisao stav Mađara prema problemima svojih sunarodnjaka u istočnoj Slavoniji:

„Između Mađarske i SFRJ od samoga su početka Domovinskog rata postojale napetosti koje su vrhunac dosegle u nedjelju 27. listopada 1991. kada je zrakoplov JNA bacio dvije kazetne bombe na pogranični gradić Barcs. Premda nije bilo ljudskih žrtava, pričinjena je velika materijalna šteta, a među lokalnim pučanstvom, ali i u cijeloj Mađarskoj je zavladala velika zabrinutost i strah da će Mađarska biti uvučena u rat. No, službena Budimpešta nije odgovorila na ovu provokaciju, nego je prosvjedovala kod OESS-a i međunarodne zajednice uz molbu da se spriječi proširenje rata na susjedna područja i njegova internacionalizacija…Osim zabrinutosti za svoju sigurnost, Mađari su sa zebnjom pratili i stradanja svojih sunarodnjaka u Slavoniji pa su redovno izvješćivali s ratišta. Poslije okupacije Baranje, oči mađarske javnosti bile su uprte u Osijek te Laslovo (Szentlászlo) i Korođ (Kórogy) – dvije mađarske enklave čije pučanstvo, okruženo hrvatskim i srpskim stanovništvom, čuva svoj identitet više od osam stoljeća i govori arhaičnim mađarskim dijalektom. S obzirom da su mnogi prognani Baranjci u mađarskim medijima svjedočili o pravim namjerama agresora i njihovu postupanju prema Hrvatima i Mađarima, Mađari su imali jasnu sliku o zbivanjima s druge strane Drave. Kada su iz Laslova 22. kolovoza 1991. organizirano iseljeni civili, (žene, djeca i starije osobe) to je u Mađarskoj doživljeno kao svojevrstan napad na Mađare u cjelini, i od toga su trenutka apsolutno sve simpatije bile na strani Hrvatske“.

Autor: Tomislav Šulj / Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 282 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr